ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης (vid)

Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης (vid)
REUTERS/Marko Djurica

Η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη ξεκίνησε τα χαράματα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρχών τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός τους ξεπερνούσε τις 8000. Κατά το πρόσφατο παρελθόν πλησίαζε τις 12000. Για το οριστικό τέλος, όπως ενημερώνουν οι Αρχές, θα χρειαστούν ακόμη μερικές ημέρες. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 1400 αστυνομικοί αλλά και μεταφραστές του υπουργείου ενώ πάνω από τον καταυλισμό επιχειρεί συνεχώς το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ.

 

Το χρονικό της απομάκρυνσης των προσφύγων

Από το βράδυ της Δευτέρας η περιοχή είχε αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων δεν επιτρεπόταν η είσοδος σε δημοσιογράφους, μέλη ΜΚΟ και αλληλέγγυους. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη αναχωρήσει από την Ειδομένη, με προορισμό κέντρα φιλοξενίας σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, έξι λεωφορεία ενώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν προβάλουν καμία αντίσταση.

Η επιχείρηση συνεχίζει να εξελίσσεται ομαλά, ενώ άλλοι 269 πρόσφυγες αναχώρησαν με 7 λεωφορεία για οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν αναχωρήσει μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 1.110 και ο αριθμός των λεωφορείων σε 23.

Η ΕΛΑΣ έχει χαρτογραφήσει πλήρως την περιοχή του καταυλισμού ενώ οι υπεύθυνοι της επιχείρησης είναι σε θέση να γνωρίζουν μέχρι και σε ποιες σκηνές αναμένεται να βρουν αντίσταση από τους πρόσφυγες. Όπως σημειώνουν στο CNN Greece άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην επιχείρηση "οι πιο σκληροί του καταυλισμού βρίσκονται στις σκηνές κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή".

Για την απαγόρευση της εισόδου σε δημοσιογράφους ο υπεύθυνος Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο Σκάι, δήλωσε:

“τις πρώτες ώρες της επιχείρησης η αστυνομία έκρινε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν 100 κάμερες από πάνω καθώς αυτό δεν βοηθά. Δεν υπάρχει απαγόρευση, εγώ είδα εικόνα. Θεωρώ ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν κρίνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιχείρηση. Ποιές είναι οι περιοχές; Είναι οι έξι στεγασμένοι χώροι και οι δύο που είναι με σκηνές. Μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες θα ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή.

ειδομενη1

REUTERS/OgnenTeofilovski

Η εκκένωση της Ειδομένης μέσα από φωτογραφικά καρέ

Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το CNN Greece το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι η περιοχή θα χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν προς τα σύνορα.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει ότι η όλη επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα ενώ το πλάνο προβλέπει ότι πάνω από 85000 άτομα θα μεταφερθούν με λεωφορεία, που ήδη βρίσκονται εκεί, σε δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα.

Πρόθεση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αστυνομίας είναι η επιχείρηση να διεξαχθεί σε ήρεμα πλαίσια ενώ οι οδηγίες που έχουν λάβει οι αστυνομικοί είναι να μην υπάρξει βία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ