ΕΛΛΑΔΑ

Ποια είναι τα σημάδια του bullying

Ποια είναι τα σημάδια του bullying
Eurokinissi/φωτογραφία αρχείου

Η υπόθεση του ανήλικου που σκότωσε με δύο μαχαιριές τον 14χρονο φίλο του στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα και επανέφερε, δυστυχώς για άλλη μία φορά, το θέμα του bullying στην επικαιρότητα.

Ο 16χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι στο χωριό τον φώναζαν με το παρατσούκλι «γκαγκά» . Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορούσε να τρέξει όπως τα υπόλοιπα παιδιά του χωριού, γιατί ήταν πιο ευτραφής, ενώ η ομιλία του ήταν πιο αργή και τα υπόλοιπα παιδιά συχνά το σχολίαζαν αρνητικά.

Ο ιδιωτικός ερευνητής, Γιώργος Τσούκαλης, έχει ασχοληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν με υποθέσεις με παιδιά που έχουν πέσει θύματα bullying, όπως ο Άλεξ από τη Βέροια και ο Βαγγέλης Γιακουμάκης.

Ο κ. Τσούκαλης αναλύει το έγκλημα που προκάλεσε σοκ και δίνει οδηγίες στους γονείς για το πώς θα μπορέσουν να καταλάβουν ότι το παιδί τους είναι θύμα bullying και πως πρέπει να διαχειριστούν αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

«Οι έρευνες έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι το 25% - 30% των νεαρών εφήβων μαθητών έχουν εμπλακεί σε καταστάσεις bullying, είτε ως θύματα, είτε ως θύτες. Οι συνέπειες είναι γνωστές. Ένας μαθητής μπορεί να αρχίσει να έχει πτώση των βαθμών του, δεν έχει καθόλου ηρεμία και πολλές φορές αρνείται να πάει στο σχολείο» λέει ο ιδιωτικός ερευνητής και προσθέτει:

«Το πιο βασικό είναι πως μπορούν να το αντιμετωπίσουν οι γονείς αυτή την κατάσταση και πως μπορούν να δουν τα σημάδια. Γιατί όταν ένας γονιός δει τα σημάδια, εύκολα μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση της παραβατικότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη τα σημάδια είναι τα εξής:

-Το παιδί νιώθει την ανάγκη να αποσύρεται, έχει μία παθητικότητα.

-Μπορεί εύκολα να ξεσπάσει σε κλάματα.

-Έχει ανεξήγητες μελανιές.

-Έχει πτώση στην απόδοσή του στο σχολείο.

-Αρνείται να πάει σχολείο.

-Αλλάζει την κοινωνική του ζωή.

-Αρχίζει να υποτιμά τον ίδιο του τον εαυτό.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Τι γίνεται όμως όταν οι γονείς εντοπίσουν κάποια από αυτά τα σημάδια στο παιδί τους; Ο Γιώργος Τσούκαλης λέει ότι «πρέπει να δίνουν χώρο στο παιδί και να συζητήσουν μαζί του τα διάφορα προβλήματα που ενδεχομένως έχει».

«Η μεγαλύτερη επιτυχία για τους γονείς είναι όταν το παιδί αρχίζει να ξεκλειδώνει τα προβλήματά του. Γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ελέγχουν όλες τις καταστάσεις και, σε συνεργασία πάντα με τους καθηγητές, μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα πολύ καλύτερα. Εάν δούνε ότι το θέμα συνεχίζεται, μπορούν να ζητήσουν και τη βοήθεια ενός ψυχολόγου» συνεχίζει.

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστεί το bullying σύμφωνα με τον Γιώργο Τσούκαλη είναι οι γονείς να συνομιλούν με τους δασκάλους του και να μιλάνε πάρα πολύ με το παιδί τους.

«Το χειρότερο είναι ότι δεν μιλάνε τα παιδιά και η μεγαλύτερη προσπάθεια που πρέπει να γίνεται από τους γονείς αλλά και από τους εκπαιδευτικούς, είναι να μπορέσουν να ξεκλειδώσουν ένα παιδί για να μπορέσει να μιλήσει. Διότι αν ένα παιδί αρχίσει να μιλάει, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκαλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ