ΕΛΛΑΔΑ

Βαρθολομαίος: Η ευθύνη όσων δεν μετέχουν στην Πανορθόδοξη βαραίνει τους ίδιους

Βαρθολομαίος: Η ευθύνη όσων δεν μετέχουν στην Πανορθόδοξη βαραίνει τους ίδιους
Sean Hawkey/CNN Greece

Προ των ευθυνών τους φέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τις τέσσερις Ορθόδοξες Εκκλησίες που έχουν δηλώσει ότι δεν θα παραβρεθούν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν αύριο Πέμπτη στα Χανιά και θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 Ιουνίου.

putin ekklisia

Η ευθύνη για την μη προσέλευση, «βαρύνει τας ιδίας τας Εκκλησίας» και τους προκαθημένους τους, καθώς δεν τιμούν την προ τεσσάρων μηνών, συμφωνία της Γενεύης, είπε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο των Χανίων.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ελπίδα έστω και την τελευταία στιγμή τα Πατριαρχεία Μόσχας, Βουλγαρίας, Αντιοχείας και Γεωργίας που δηλώνουν ότι δεν θα παραστούν στην Πανορθόδοξη, να αλλάξουν γνώμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες συνεχίζουν την έκδοση θεωρήσεων των συνοδών του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου. Όπως είχε αποκαλύψει το CNN Greece, στις 10 Ιουνίου, η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα έστειλε Ρηματική Διακοίνωση στο Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία ανέφερε: «Η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα γνωστοποιεί με τη συνημμένη υπ’ αριθμ 1166-η τη συμμετοχή του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ειδικότερα αναμένεται να αφιχθεί στον αερολιμένα Χανίων την Πέμπτη 16.06.2016 με ειδική πτήση από Μόσχα και να αναχωρήσει την Κυριακή 26.06.2016 από τον ίδιο αερολιμένα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Natalia Kolesnikova (Σύνθεση CNN Greece)

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φτάσει αντίστοιχο επίσημο έγγραφο που να ακυρώνει το προηγούμενο.

Από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ταξιδεύει το απόγευμα της Πέμπτης στα Χανιά προκειμένου να παραστεί στις εργασίες της Πανορθόδοξης. Στο πλαίσιο της παραμονής του στην Κρήτη θα παραθέσει και επίσημο γεύμα στους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Γεύμα θα παραθέσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το χρονικό των ακυρώσεων

Greece Hawkey HGC arrival Bartholemew 0425

Πηγή: Sean Hawkey/CNN Greece

Το Πατριαρχείο Μόσχας, που έχει δική του σφαίρα επιρροής στην Ορθοδοξία, λίγες ημέρες μετά τις αποφάσεις εκείνων της Βουλγαρίας, Αντιοχείας, Γεωργίας να μην πάρουν μέρος στη Σύνοδο της Κρήτης ζήτησε αναβολή της, έτσι ώστε, όπως υποστηρίζει, να δοθεί χρονικό περιθώριο για μεγαλύτερη προετοιμασία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, μητροπολίτη Ιλαρίωνα του Βολοκολάμσκ, η πρόταση αναβολής κατατέθηκε έπειτα από την άρνηση συμμετοχής αρκετών Ορθόδοξων Εκκλησιών στην Σύνοδο και επειδή η διαδικασία και τα έγγραφα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου δεν επεξεργάστηκαν καταλλήλως.

Πατριαρχεία Αντιοχείας, Γεωργίας, Βουλγαρίας


Στη σφαίρα επιρροής του Πατριαρχείου Μόσχας εμπίπτει και εκείνο της Αντιοχείας, το οποίο κάλεσε «τον Οικουμενικό Πατριάρχη να καταβάλει περισσότερο κόπο προς την κατεύθυνση της ομοφωνίας σε όλες τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από τις Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες και που αφορούν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο».

Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται ότι η Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας αποφάσισε «να μη συμμετάσχει το Πατριαρχείο Αντιοχείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο μέχρι να διαλυθούν όλοι οι λόγοι που εμποδίζουν τη συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όταν βρεθεί μια οριστική λύση σχετικά με την εισπήδηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στα όρια του Πατριαρχείου Αντιοχείας, η οποία οδήγησε σε διακοπή κοινωνίας με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων».

Την απόφαση να μη μετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην Κρήτη, έλαβε την Παρασκευή 10 Ιουνίου το Πατριαρχείο Γεωργίας.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας κατά τη Σύνοδο του Φεβρουαρίου είχε απορρίψει το κείμενο «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον» που ενέκρινε η Ε΄ Προσυνοδική Διάσκεψη (Σαμπεζύ 11-17.10.2015).

Greece Hawkey HGC arrival Bartholemew 0484

Πηγή: Sean Hawkey/CNN Greece

Ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας Β', είχε δηλώσει ότι «Η Εκκλησία μας θα παραμείνει με το παλαιό ημερολόγιο... Η Εκκλησία μας ήταν, είναι και θα είναι ο θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας απορρίπτει το έγγραφο για τον Οικουμενισμό που έχει συνταχθεί για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο».

Στις αρχές Ιουνίου το Πατριαρχείο Βουλγαρίας ακύρωσε τη συμμετοχή του στην Πανορθόδοξη Σύνοδο. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «δεν θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο για λόγους που έχουν ήδη ανακοινωθεί». Σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Βουλγαρίας είχε κλείσει ολόκληρη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κρήτη, στην οποία είχε κάνει κράτηση και ο έκπτωτος βασιλιάς Συμεών.

Το πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα τελέσει τον Εσπερινό στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Από την Πέμπτη 16 Ιουνίου αναμένεται να φτάνουν σταδιακά οι 10 Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών που έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν στις εργασίες του μεγαλύτερου εκκλησιαστικού γεγονότος της Ορθοδοξίας του 21ου αιώνα.

Την Παρασκευή, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης αναμένεται να γίνουν οι εργασίες της Μικρής Σύναξης των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Πηγές από το Οικουμενικό επισημαίνουν ότι παρά τις όποιες ενστάσεις έχουν εκφράσει οι τέσσερις Εκκλησίες θα μπορούσαν να τις θέσουν στην μικρή Σύναξη προκειμένου να διευθετηθούν και στη συνέχεια να ξεκινήσουν όλες οι αυτοκέφαλες εκκλησίες τη Δευτέρα 20 Ιουνίου τις εργασίες της Πανορθόδοξης.

Διαβάστε επίσης:

Πανορθόδοξη Κρήτης: Σκληρό μπρα ντε φερ με φόντο το Πατριαρχείο Μόσχας

Φαναριώτικη διπλωματία και παρασκήνιο για την Πανορθόδοξη

Προσπάθεια υπονόμευσης της Πανορθόδοξης Συνόδου

Ι.Μ Χρυσοπηγής: Οι μοναχές που κεντούν τα άμφια του Οικουμενικού Πατριάρχη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ