ΕΛΛΑΔΑ

"Ασπίδα υγείας" για έγκυες και βρέφη από τους Γιατρούς του Κόσμου και την MSD

"Ασπίδα υγείας" για έγκυες και βρέφη από τους Γιατρούς του Κόσμου και την MSD
Πηγή: CNN Greece

Οι Γιατροί του Κόσμου και η αμερικανική φαρμακευτική εταιρία MSD, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, σε σχεδόν 9.000 εγκύους που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, πριν και μετά τον τοκετό.

Το πρόγραμμα "Μητέρα και Παιδί" , ύψους 750.000 δολαρίων που έχει ξεκινήσει ήδη και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2018, εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμια δράσης "MSD for mothers", της ομώνυμης φαρμακευτικής εταιρίας και στη διάρκεια υλοποίησης του, θα βοηθήσει φτωχές γυναίκες στον ελληνικό πληθυσμό, γυναίκες από εθνοτικές ομάδες που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές και γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστες.

"Ουσιαστικά θα στηρίξουμε αυτό που κάνουν οι Γιατροί του Κόσμου όλον αυτόν τον καιρό" θα πει στο CNN Greece ο κ. Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου. "Γυναίκες αδύναμες, εγκαταλειμμένες, πολύ φτωχές, οι οποίες έχουν βρει καταφύγιο στους Γιατρούς του Κόσμου, από σήμερα θα έχουν την ευκαιρία, να καλύπτουμε τις εξετάσεις τους, να τις υποστηρίζουμε μέχρι την εγκυμοσύνη αλλά και μετά αφού γεννήσουν και συγχρόνως να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε στα Κέντρα φιλοξενίας εκεί που βρίσκονται οι πρόσφυγες αλλά και στα ιατρεία των ΓτΚ, νέους συναδέλφους, μαίες αλλά και μητέρες, ώστε να μπορούν σε καιρούς δύσκολους να φροντίζουν περισσότερο τα παιδιά τους."

Θλιβερά τα στατιστικά

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κάθε δύο λεπτά , μια γυναίκα πεθαίνει λόγο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό, δηλαδή περίπου 800 γυναίκες στην ημέρα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάνω από πέντε εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο, φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί και η μία στις δέκα δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της. " Βρισκόμαστε στην Ελλάδα για να ανακοινώσουμε την συνεργασία μας με τους ΓτΚ, σε ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει να βοηθήσει τις φτωχές γυναίκες, για να μπορέσουμε να μειώσουμε τα ποσοστά της μητρικής θνησιμότητας" θα πει στο CNN Greece o κ. Ναβίν Ράο, επικεφαλής της MSD για το πρόγραμμα MSD for Mothers.

"Όταν γεννηθεί το μωρό θα στηρίζουμε τη μητέρα, γιατί αυτές οι γυναίκες είναι φτωχές και σε μεγάλη ανάγκη και συνεπώς δεν έχουν τη δυνατότητα, να πάρουν αυτά που χρειάζεται το μωρό τους" θα μας πει η κ. Ηρώ Βαρσαμή, δεύτερη Αντιπρόεδρος και συν-ιδρύτρια των Γιατρών του Κόσμου . "Εμείς, λοιπόν μέσα από αυτό το πρόγραμμα, θα τους τα παράσχουμε.

Ανάγκη για υποστήριξη

Αναφορικά με την μητρική και βρεφική υγεία, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν αύξηση του αριθμού των ελλιποβαρών νεογνών πάνω από 16% μεταξύ 2008 και 2011 και όπως μας λέει ο κ. Κανάκης, υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στις υγειονομικές παροχές προς τις γυναίκες εγκύους.

"Το πρόβλημα παραμένει πάρα πολύ μεγάλο. Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε την έγκυο σαν και είναι ασθενής. Δεν είναι ασθενής. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσκολία να καλύψουμε τις ανάγκες τους, και υπάρχει και μια πολύ μεγάλη αδυναμία από την πλευρά του κράτους, πέρα από τα πολύ βασικά, δηλαδή τον τοκετό, να δει τα προβλήματα που έχει μια γυναίκα. Μια γυναίκα εννέα μήνες, έχει ανάγκη υποστήριξης, αλλά έχει ανάγκη υποστήριξης και μετά. Αυτό προσπαθούν να καλύψουν οι Γιατροί του Κόσμου στους πιο φτωχούς πληθυσμούς. Τώρα έχουμε δυνατότητα να το κάνουμε πιο καλά, πιο επαγγελματικά, πιο αποτελεσματικά και σε μεγαλύτερη έκταση."

Η MSD συμπληρώνει φέτος 125 χρόνια στο χώρο της υγείας και η επέτειος αυτή συμπίπτει με την έλευση του προγράμματος MSD for mothers στην Ελλάδα. "Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε την πραγματοποίηση της διεθνούς πρωτοβουλίας MSD for mothers στην Ελλάδα" θα πει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας κ. Χασίμπ Αχμάντ.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω των πολυιατρείων και των κινητών μονάδων των Γιατρών του Κόσμου και θα προσφέρει επίσης εκπαιδευτικό υλικό σε επαγγελματίες της υγείας μέσω πλατφόρμας e-learning.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ