ΕΛΛΑΔΑ

Έντεκα χρόνια από την τραγωδία με τη συντριβή του «Ήλιος» (pics)

Έντεκα χρόνια από την τραγωδία με τη συντριβή του «Ήλιος» (pics)
Milos Bicanski/Getty Images/Ideal Images

Έντεκα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από τη συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας «Ήλιος» στο Γραμματικό, που είχε ως συνέπεια να χαθούν 121 ζωές.

Το τύπου Boeing 737-31S αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας «Ήλιος», εκτελούσε πτήση από Λάρνακα προς Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

Λίγη ώρα μετά την απογείωση, λόγω ταχείας αποσυμπίεσης, στο εσωτερικό της καμπίνας δεν υπήρχε καθόλου οξυγόνο. Όταν τελείωσε και το οξυγόνο από τις μάσκες που έπεσαν, όλοι οι επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων των πιλότων, έχασαν τις αισθήσεις τους. Εξαίρεση αποτέλεσε ο ιπτάμενος φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου.

Έχοντας πτυχίο πιλότου, επιχείρησε να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου και μάλιστα έγινε αντιληπτός και από τους πιλότους μαχητικών F-16, που είχαν προσεγγίσει το Boeing.

helios2

Milos Bicanski/Getty Images/Ideal Images

Οι προσπάθειες του Προδρόμου απέβησαν άκαρπες. Το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα και σε διάστημα δέκα λεπτών σταμάτησαν και οι δύο κινητήρες, πρώτα ο αριστερός και έπειτα ο δεξιός.

Στις 12.05 το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 2005, το «Ήλιος» συνετρίβη στο Γραμματικό, σε ορεινή περιοχή.

Σήμερα, Κυριακή, περίπου 70 συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας πήγαν από την Κύπρο στο Γραμματικό, όπου τελέστηκε μνημόσυνο των θυμάτων στο σημείο της συντριβής.

helios3

Milos Bicanski/Getty Images/Ideal Images

Στην Κύπρο, τελέστηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, κοινότητας που είχε τα περισσότερα θύματα.

Επιμνημόσυνη ομιλία, τέλος, εκφώνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ