ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεοπτικές άδειες: Ερωτήματα από τα στοιχεία του πόθεν έσχες του Καλογρίτσα

Τηλεοπτικές άδειες: Ερωτήματα από τα στοιχεία του πόθεν έσχες του Καλογρίτσα
EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/φωτογραφία αρχείου

«Σκιές» φαίνεται ότι εμφανίζονται στο πόθεν έσχες της υποψηφιότητας Καλογρίτσα έπειτα από τον έλεγχο των επιχειρηματιών που πλειοδότησαν στην διαδικασία δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών.

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το πόθεν έσχες του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα (γιος του Χρήστου Καλογρίτσα), ο οποίος στον φάκελο της περιουσιακής του κατάστασης έχει συμπεριλάβει ένα αγροτεμάχιο-βοσκοτόπι στην Ιθάκη. Πρόκειται για έκταση 5.000 στρεμμάτων στην περιοχή Περαχώρη, η οποία όμως δεν ανήκει στην οικογένεια Καλογρίτσα αλλά σε οικογενειακό φίλο, ο οποίος με πληρεξούσια δήλωση, δίνει το δικαίωμα στον εργολάβο να τη χρησιμοποιήσει ως εγγύηση αν χρειαστεί να πάρει οποιοδήποτε δάνειο.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, έλαβαν χθες αντίγραφα των στοιχείων που προσκόμισαν οι συνυποψήφιοί τους σχετικά με τα περιουσιακά τους στοιχεία και από αυτά προκύπτει ότι λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η εταιρεία «ΑΓΙΑ», δωρίζει στην εταιρεία Καλογρίτσα το 82% της εταιρείας, αλλά και τρία αγροτεμάχια στην Ιθάκη συνολικής έκτασης 5.029 στρεμμάτων, τα οποία μάλιστα διεκδικεί ως καταπατηθέντα ο δήμος Ιθάκης.

Η εκτιμώμενη αξία της συγκεκριμένης έκτασης, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, με τιμές που ίσχυαν το 2011, κάτι που σημαίνει ότι στη διάρκεια αυτών των χρόνων της κρίσης, η αξία του θα είναι σαφώς χαμηλότερη από την προ 5ετίας εκτίμηση που είχε γίνει.

Παράλληλα σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Star, στον φάκελο της εταιρείας Καλογρίτσα, δεν αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν τα εννέα από τα δεκαοκτώ εκατομμύρια που θα πρέπει να καταβληθούν εντός δεκαπέντε ημερών ως πρώτη δόση του τιμήματος που προσφέρθηκε στον διαγωνισμό.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος σταθμός φιλοξένησε και δηλώσεις του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής που διενέργησε τον διαγωνισμό, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν έγινε έλεγχος του Πόθεν Έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών, αλλά μόνο έλεγχος των τίτλων ιδιοκτησίας που κατατέθηκαν.

Οι διαμαρτυρίες από την πλευρά των υπολοίπων συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες είναι έντονες, η κυβέρνηση όμως από την πλευρά της σημειώνει ότι η διαδικασία προχωρά κανονικά.

«Η αδιάβλητη διαδικασία της αδειοδότησης προχωρά κανονικά, και τώρα είναι στο χέρι της Δικαιοσύνης να κάνει τη δουλειά της», υπογράμμισε χθες ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης ΛευτέρηςΚρέτσος μιλώντας στον Αθήνα 9,84. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προσφορές στον διαγωνισμό, σημείωσε ότι ο έλεγχος του πόθεν έσχες έγινε με βάση όσα αναφέρονται στην προκήρυξη του νόμου. «Όποιος αισθάνεται ότι έχει αδικηθεί, μπορεί να πάει στα δικαστήρια», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ