ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το ενδεχόμενο παράτασης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ανώτατους δικαστικούς συζήτησαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί του οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ενημέρωσε τους συναδέλφους της εφέτες και προέδρους εφετών για την ατζέντα της συνάντησης, τονίζοντας ότι το θέμα ετέθη στον πρωθυπουργό ως "αίτημα πολλών δικαστικών" και πως η θέση της ίδιας ήταν “πολύ θετική”.

Παράλληλα, όπως είπε, εξήγησε στον κ. Τσίπρα τι ισχύει σε άλλες χώρες και ειδικά στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας εξόδου από το δικαστικό σώμα. Όπως ανέφερε η κ. Θάνου στον πρωθυπουργό μπορεί να υπάρξει νομοθετική λύση προκειμένου να αυξηθεί το όριο ηλικίας για τρία ακόμα χρόνια.

Το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για προστασία των δικαστών, για να μην μπορεί κάποιος νωρίτερα να τους διώξει, ενώ το αντίθετο, αν θέλουν να μείνουν, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αντίθετο με τις Συνταγματικές επιταγές, διευκρίνισε.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή για παράταση του ορίου ηλικίας αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των δικαστικών Ενώσεων. Εξάλλου, δικαστές ανέφεραν ότι οι μόνοι που μπορούν να επιθυμούν την παράταση του ορίου ηλικίας είναι μια μικρή κατηγορία Εφετών, οι οποίοι σε περίπτωση παράτασης του ορίου ηλικίας, θα προλάβουν να προαχθούν σε προέδρους Εφετών.

Το Σύνταγμα στο άρθρο 88 προβλέπει ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί μέχρι το βαθμό του Εφέτη και του αντεισαγγελέα Εφετών αποχωρούν υποχρεωτικά από το σώμα με τη συμπλήρωση του 65ού έτους της ηλικίας τους.

Από τους βαθμού αυτούς και πάνω αποχωρούν με τη συμπλήρωση του 67ού έτους της ηλικίας τους, ενώ στο άρθρο 90 προβλέπει ότι η θητεία των πρόεδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και ελεγκτικού Συνεδρίου), του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπως και των γενικών επιτρόπων των Ελεγκτικών Συνεδρίου και των Διοικητικών Δικαστηρίων, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ