ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Ήπειρο: Ζημιές, μετασεισμοί και ανησυχία (pics)

Σεισμός στην Ήπειρο: Ζημιές, μετασεισμοί και ανησυχία (pics)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στους δρόμους και τις πλατείες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι των Ιωαννίνων και των γύρω χωριών, μετά τον ισχυρό σεισμό που «ταρακούνησε» την Ήπειρο, προκαλώντας ζημιές στο οδικό δίκτυο. Η ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23.14 το βράδυ του Σαββάτου, βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια του Παρακάλαμου και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή και μάλιστα με ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις με την έντασή τους να κυμαίνεται από τους 4,4 ως και τους 4,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ κοινό χαρακτηριστικό όλων των δονήσεων είναι ότι προηγείται έντονη βοή.

Στους δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα το βράδυ, καθώς οι περισσότερες οικογένειες κατευθύνθηκαν με τα αυτοκίνητά τους στην παραλίμνια περιοχή.

DSC04506

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.

DSC04500

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.

DSC04497

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επίσης αναφέρθηκαν και οι πρώτες ζημιές και όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης και ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά. Επίσης σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Τζουμέρκων που ενώνει τα Πράμαντα με το Καλέντζι, αλλά και στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές σε οικισμούς.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και στη Θεσπρωτία.

Αλώβητη φέρεται πως έμεινε με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες η Κέρκυρα από τον σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του Πωγωνίου, στην Ήπειρο, και ταρακούνησε το νησί.

Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, Ευθύμης Γεωργακόπουλος, «ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί, (αλλά) μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί στην πυροσβεστική υπηρεσία έκτακτα περιστατικά».

Αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πάντως στο νησί επικρατεί απόλυτη ηρεμία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ