ΕΛΛΑΔΑ

Ασφαλιστικά Ταμεία: Ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ οι οφειλές

Ασφαλιστικά Ταμεία: Ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ οι οφειλές
EUROKINSSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου

Στο... κόκκινο βρίσκονται τα ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, τις οποίες φαίνεται πως θα κληρονομήσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα αρχίσει να λειτουργεί από το νέο έτος.

Συνολικά τα χρέη ανέρχονται σε πάνω από 33 δισ. ευρώ, ενώ μόνο αυτά που διαχειρίζεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ξεπέρασαν τα 16,9 δισ. ευρώ, την ώρα που και η προσοχή των Θεσμών είναι στραμμένη στα οικονομικά των ασφαλιστικών Ταμείων.

Οι οφειλές που έχουν μεταφερθεί από τα Ταμεία στο ΚΕΑΟ αυξήθηκαν το τρίμηνο Ιούλιος -Σεπτέμβριος, κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο, αγγίζοντας τα 16,9 δισ. ευρώ (316.855 οφειλέτες). Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε προσαυξήσεις - τόκους (235,9 εκατ. ευρώ), ενώ 73,8 εκατ. ευρώ είναι οι νέες οφειλές που προστέθηκαν το τελευταίο τρίμηνο.

Σημαντική είναι και η διαρροή οφειλετών από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από τους 75.551 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί, εκτός ρύθμισης έχει βρεθεί το 50%, ήτοι 37.851.

Μάλιστα κάποιοι από αυτούς, και συγκεκριμένα 4.326, έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Μεγάλος ασθενής ο ΟΑΕΕ

Ο... ασθενής με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο ΟΑΕΕ, που στο πρώτο 9μηνο του έτους υπερκάλυψε το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης που του αντιστοιχούσε για ολόκληρο το έτος. Ειδικότερα, έχει ήδη απορροφήσει 835 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 834 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΟΑΕΕ ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το έλλειμμα στα ταμεία αναμένεται να φτάσει στο ένα δισεκατομμύριο. Σήμερα είναι 495 εκατομμύρια ευρώ. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται πως μόλις ένας στους δύο ασφαλισμένους πληρώνει μέρος των εισφορών του. Συγκεκριμένα από τους 701.148 ασφαλισμένους, οι 538,087 είτε είναι οφειλέτες, είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο Ταμείο.

Ενδεικτικό του προβλήματος είναι και το γεγονός ότι ο ΟΑΕΕ αναγκάστηκε να προσφύγει στα αποθεματικά του «κουμπαρά» του συστήματος, το περίφημο ΑΚΑΓΕ, προκειμένου να αντλήσει περί τα 350 εκατ. ευρώ, για να βγάλει τις συντάξεις μέχρι και το τέλος του 2016.

Καμπανάκι και για το ΙΚΑ

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το ΙΚΑ, που έχει ήδη απορροφήσει το 83,9% των επιχορηγήσεων, ήτοι τα 1,86 δισ. ευρώ από τα 2,217 δις. ευρώ που δικαιούται, πριν τελειώσει το έτος.

Το ΙΚΑ, που έχει μεταβιβάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών μόλις το 26% των οφειλετών του με συνολικά χρέη της τάξεως των 8,9 δισ. ευρώ, εκτιμά το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ. Με βάση αυτά τα στοιχεία, και αυτό το ασφαλιστικό ταμείο θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση για να καταφέρει να ολοκληρώσει απρόσκοπτα το έτος.

Τι χρωστούν ΟΓΑ, ΕΤΕΑ, ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ

Μπορεί ΟΑΕΕ και ΙΚΑ να μοιράζονται τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι αφορά τα χρέη, όμως και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία δεν... υστερούν.

Με βάση τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στο υπουργείο Εργασίας, τα χρέη προς τον ΟΓΑ ανέρχονται στα 1,429 δισ. ευρώ, στο ΕΤΕΑ ανέρχονται σε 836 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλισμένοι χρωστούν στο ΤΣΜΕΔΕ περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Στο ΤΣΑΥ, τα χρέη ανέρχονται στα 315 εκατ. ευρώ, ενώ οι οφειλές στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Μηχανισμός δημιουργίας ασφαλιστικών χρεών ο νόμος Κατρούγκαλου

Χρέη 12 δισ. στον ΟΑΕΕ. Πληρώνει ένας στους δύο επαγγελματίες

Προκλητική δήλωση του προέδρου του ΟΑΕΕ: Όποιος δεν μπορεί να πάει στη Βουλγαρία

ΟΑΕΕ: 51.144 οφειλέτες έχασαν τις 100 δόσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ