ΕΛΛΑΔΑ

Έντι Ράμα: «Η Ακρόπολη είναι ακόμη ζωντανή χάρη σε έναν Αλβανό»

Έντι Ράμα: «Η Ακρόπολη είναι ακόμη ζωντανή χάρη σε έναν Αλβανό»

Μια γκραβούρα της παλιάς Αθήνας, και ένα μήνυμα, που, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζει ότι η Ακρόπολη διασώθηκε χάρη στους Αλβανούς, πόσταρε στο facebook, ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, επέλεξε να απαντήσει στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα της Χιμάρας.

Ο Έντι Ράμα δημοσίευσε μια εικόνα της Αθήνας του ‘70 και από κάτω έγραψε πως η Ακρόπολη είναι ακόμη ζωντανή χάρη σε έναν Αλβανό Αρχιεπίσκοπο, ονόματι Γκιέργκι Ντουσμάνι, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα. Συμπληρώνει μάλιστα πως «η Αθήνα χρωστάει στους αλβανούς κάτι από την ιστορία της».

Αυτή είναι η φωτογραφία που ανέβασε ο Αλβανός Πρωθυπουργός

14581455 10154147943776523 5381285270082523553 n

Κι

Και αυτό, το μήνυμα που τη συνοδεύει

fb ram

Η δημοσίευση του Έντι Ράμα

"Αυτή η παλιά εικόνα της Αθήνας του 1670 [πόλη στην οποία – όπως έγραφε μέχρι το 1925 ο έλληνας Φαναριώτης πρίγκιπας Eugene Rizo Rangabe (Ευγένιος Ρίζος -Ραγκαβής), “... ο αυτόχθονος πληθυσμός είναι ακόμα και σήμερα κυρίως αλβανικός’’ ], μας θυμίζει μεταξύ άλλων ότι, αν αρχαία η Ακρόπολη είναι μέχρι σήμερα ‘’ζωντανή’’ προς χάριν του κόσμου και της κοινότητας του, αυτό οφείλεται και στο κουράγιο και το όραμα του αλβανού αρχιεπίσκοπου της Αθήνας Gjergj Dushamanit. Ο οποίος το 1686, διαπραγματεύτηκε με τον βενετσιάνικο στόλο του Francesco Morosinit να μην βομβαρδιστεί η πόλη , παρότι εκεί βρισκόταν τουρκική ή φρουρά . Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης, που ήταν κάποτε, σύμφωνα με τους ιστορικούς και από αυθεντικές μαρτυρίες πόλη κυρίως αλβανόφωνων, δεν την κάνει σίγουρα και αλβανική πόλη. Ακόμα και αν η Αθήνα χρωστάει στους αλβανούς κάτι στη σημαντική ιστορία της. Και ακριβώς έτσι, επειδή η Χιμάρα έζησε στο ελληνικό αρχιπέλαγος με τα ελληνικά σαν κύρια γλώσσα της, μεταξύ θαλάσσιων ανταλλαγών και μία κοντινής και παραγωγικής συμβίωσης, αυτό δεν την κάνει σε καμία περίπτωση ελληνική επαρχία. Ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι ο πληθυσμός της σε όλες τις άκρες της γης, για να μη μιλήσω μόνο για την ιστορία, είναι γνωστός απλά ως ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ