ΕΛΛΑΔΑ

Η Τουρκία παραγγέλνει μαχητικά stealth. Τι αλλάζει στο Αιγαίο;

Η Τουρκία παραγγέλνει μαχητικά stealth. Τι αλλάζει στο Αιγαίο;
Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Η Τουρκία παραγγέλνει 24 μαχητικά F-35, τεχνολογίας stealth. Μαχητικά, δηλαδή, που δεν εντοπίζονται από τα ραντάρ. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο;

Τα F-35 και η τεχνολογία stealth

Πρόκειται για ένα εξελιγμένο οπλικό σύστημα που ενσωματώνει πολλές καινοτόμες τεχνολογίες. Το βασικό χαρακτηριστικό της τεχνολογίας stealth, όμως, είναι ότι καθιστά τα μαχητικά αόρατα, μη ανιχνεύσιμα, δηλαδή, από τα ραντάρ του αντιπάλου. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι τα τουρκικά αεροσκάφη –σε περίπτωση παραβίασης του εναέριου χώρου- δεν θα είναι ανιχνεύσιμα από τα ελληνικά ραντάρ, συνεπώς δεν θα μπορούν και να αναχαιτιστούν.

«Το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος που εκπέμπεται από το ραντάρ αντί να αντανακλάται από την επιφάνεια του αεροσκάφους, αυτό απορροφά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ή τη στρέφει προς άλλη κατεύθυνση με αποτέλεσμα το ραντάρ να μην το λαμβάνει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που είχαμε τη δεκαετία του ’90, θα έχουν πια μειωμένες δυνατότητες να αντιμετωπίσουνε ένα τέτοιο επιθετικό όπλο», αναλύει ο Ευστάθιος Κουτσουράκης, ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και συντονιστής των ομάδων του τομέα αμυντικών θεμάτων.

geetha kamberos

Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Μόνη άμυνα η επίθεση

Πώς θα μπορέσουν τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας να τα βγάλουν πέρα με τη νέα τεχνολογία; Η αναβάθμιση των F-16 που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, φαίνεται να μην αποτελεί απάντηση στο εξοπλιστικό σπριντ της Τουρκίας. Για τους ανθρώπους της Πολεμικής αεροπορίας, η Ελλάδα θα πρέπει να προμηθευτεί ένα αντίστοιχο οπλικό σύστημα, το κόστος του οποίου, όμως, υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η Ελλάδα, λόγω τον δεσμεύσεών της, δεν μπορεί να προβεί σε αγορές νέων μαχητικών έως το 2018.


Από την άλλη, τι θα συμβεί αν και οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, έχουν μαχητικά τεχνολογίας stealth;

Σε αυτή την περίπτωση τα ραντάρ της μίας χώρας δεν θα μπορούν να ανιχνεύσουν τα μαχητικά της άλλης χώρα, έτσι το πλεονέκτημα θα έχει αυτός που θα κάνει την πρώτη κίνηση, δηλαδή ο επιτιθέμενος....


«Σε αυτή την περίπτωση η μόνη άμυνα θα είναι η επίθεση. Παλιότερα παίζαμε αμυντικά, απαντούσαμε δηλαδή στις προκλήσεις. Εδώ μπαίνουμε σε μία επιθετική λογική κι αυτό αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο», λέει ο Ευστάθιος Κουτσουράκης.

«Αν είχαμε κι εμείς F-35, τα ελληνικά F-35 δεν θα μπορούσαν να δουν τα τουρκικά F-35. Άρα αυτός που κάνει την πρώτη κίνηση, την επιθετική, που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η Ελλάδα, αλλά πιθανότατα θα είναι η Τουρκία, πάντα θα έχει το πλεονέκτημα», διευκρινίζει ο κ. Κουρής , αεροναυπηγός μηχανικός και σμήναρχος εν αποστρατεία.

dfbnyjnu

πηγή: eurokinissi

Θα αποδεσμεύσει η Αμερική όλα τα χαρακτηριστικά stealth;


Η τεχνολογία stealth είναι μία τεχνολογία που οι Αμερικανοί μέχρι τώρα δεν εξήγαγαν. Στην ουσία είναι το πρώτο αεροπλάνο stealth που εξάγεται, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες (Ισραήλ, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στη Δανία).


Ο κ. Κουρής διευκρινίζει: «Ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για το αν οι εξαγωγικές εκδόσεις θα έχουν τις αμερικάνικες προδιαγραφές. Οι Αμερικάνοι έχουν κάποιες τεχνολογίες που δεν τις εξάγουν εύκολα ή τι εξάγουν σε πάρα πολύ πιστούς συμμάχους. Το αεροπλάνο που προηγήθηκε του F-35, ήταν το F-22, είναι το υπερηχητικό τους, το οποίο δεν το έχουν εξάγει σε καμιά χώρα. Είναι και αυτό stealth. Σαφώς όμως, το να μην εντοπίζεται το αεροπλάνο ή να εντοπίζεται δύσκολα είναι ένα πρόβλημα για τον αμυνόμενο».


Όπως τονίζει ο ερευνητής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων κ. Κουτσουράκης, αυτό είναι μόνο μία υπόθεση εργασίας. «Μπορεί οι αμερικάνοι να μην αποδεσμεύσουν το πλήρες πακέτο στους παραλήπτες του εξωτερικού, οπότε τα χαρακτηριστικά stealth να είναι μειωμένα και να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με αμυντικό τρόπο. Βέβαια, αν εμείς μείνουμε άπραγοι το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα»

Πάνος Καμμένος: Η ελληνική αεροπορία θα ενισχυθεί με αντίστοιχα μαχητικά


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε πως τα νέα τουρκικά μαχητικά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με «ανάλογο σύστημα» και πως στο πλαίσιο επέκτασης της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ στόχος θα είναι η ενίσχυση της ελληνικής αεροπορίας με «αντίστοιχα αεροσκάφη με αυτά που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι πιλότοι μας».

Οι παραγγελίες, η μακροπρόθεσμη στρατηγική και η αναπτυσσόμενη βιομηχανία


Τα πρώτα F-35 θα φτάσουν στη Τουρκία το 2018 και οι επόμενες παραλαβές θα έρθουν σταδιακά το 2012 και το 2022. Οι πρώτες παραγγελίες έγιναν το 2014. Αρχικά, η παραγγελία αφορούσε δύο αεροσκάφη, και έπειτα, το 2015, προστέθηκαν άλλα τέσσερα. Απώτερος στόχος είναι η αγορά 100 μαχητικών.
Πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, προγραμματίζουν τα εξοπλιστικά τους προγράμματα σε βάθος 5ετίας. Για τους ανθρώπους της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας η είδηση δεν προκάλεσε καμία έκπληξη, καθώς, ήταν γνωστό, πως η Τουρκία, όχι μόνο έχει παραγγείλει F-35, αλλά είναι και συμπαραγωγός χώρα.

NATO AWACS 1

Πηγή: REUTERS/Francois Lenoir/Files


«Εμείς εν πέσαμε από τα σύννεφα. Η Τουρκία είχε μπει εδώ και χρόνια στο πρόγραμμα του F-35 και ήταν γνωστό ότι όταν θα έβγαινε το αεροσκάφος στην παραγωγή θα το προμηθευόταν και η Τουρκία. Για εμάς δεν ήταν έκπληξη, ήταν η εξέλιξη μιας αναμενόμενης κίνησης», λέει ο κ. Κουρής.


Η Τουρκία με τις αγορές που κάνει στα εξοπλιστικά της προγράμματα επιδιώκει και την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Αγοράζει μεγάλες ποσότητες οπλικών συστημάτων με την προϋπόθεση ότι κάποια κομμάτια θα κατασκευαστούν σε τουρκικές πολεμικές βιομηχανίες και θα υπάρξει και μία μεταφορά τεχνογνωσίας.


Αυτό είναι μία πολιτική της Τουρκίας από τη δεκαετία του ’70, ύστερα από το εμπάργκο που έκαναν για λίγο οι Ηνωμένες Πολιτείες -εξαιτίας της εισβολής στην Κύπρο. Αυτό έχει αποδώσει καρπούς, καθώς η Τουρκική αμυντική βιομηχανία έχε κάνει άλματα τις τελευταίες δεκαετίες και είναι μία από τις πλέον αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ