ΕΛΛΑΔΑ

Εκδίδονται τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί - Έφεση για τη χθεσινή απόφαση

Εκδίδονται τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί - Έφεση για τη χθεσινή απόφαση

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε το μεσημέρι της Τρίτης υπέρ της έκδοσης των τριών από τους οκτώ Τούρκους  στρατιωτικούς που είχαν έρθει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Παράλληλα, ασκήθηκε έφεση κατά της χθεσινής απόφασης που αρνήθηκε την έκδοση άλλων τριών από αυτούς.

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο εφετών που συνεδρίασε σήμερα για την δεύτερη ομάδα των Τούρκων στρατιωτικών, αποφάσισε την έκδοσή τους στην γείτονα χώρα προκειμένου να δικαστούν για τρεις από τις τέσσερις πράξεις που τους καταλογίζει η τουρκική Δικαιοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις στρατιωτικοί δήλωσαν: «Δεν είμαστε πραξικοπηματίες» και ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να εκδοθούν στην Τουρκία καθώς δεν θα έχουν μία δίκαιη δίκη στη χώρα τους.

Το Συμβούλιο έκρινε ότι οι τρεις από τους οκτώ πρέπει να εκδοθούν για απόπειρα κατάληψης πολιτεύματος, απόπειρα παρακώλυσης συνεδρίασης του τουρκικού Κοινοβουλίου και για αρπαγή ελικοπτέρου. Δεν εκδίδονται για την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε χθες το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τριών στρατιωτικών. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η υπόθεση για τους τρείς που εκδικάστηκε χθες το αίτημα της Τουρκίας θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο ( Β Τμήμα).

Σημειώνεται ότι η σημερινή σύνθεση του δικαστηρίου ήταν διαφορετική σε σχέση με τη χθεσινή, ενώ η εισαγγελέας ήταν η ίδια, και στην εισήγησή της χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία υπέρ της μη έκδοσης των στρατιωτικών, κάτι που ασπάστηκε το δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη, τόσο χθες, όσο και σήμεραμ ζήτησε από τους δικαστές να μην κάνουν δεκτό το αίτημα της Τουρκίας, τονίζοντας πως αν παραδοθούν στην γείτονα χώρα «είναι σχεδόν βέβαιος ο βασανισμός τους».

Αναφερόμενη στα στοιχεία του φακέλου που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές για το αίτημα έκδοσης, η εισαγγελική λειτουργός τα χαρακτήρισε εντελώς αόριστα και ασαφή ως τον προσδιορισμό με ακρίβεια της «παράνομης δράσης». Όπως είπε η εισαγγελέας: «Θυμίζουν δημοσιογραφική περιγραφή κι όχι νομικό κείμενο».

Ωστόσο, μετά την καταδικαστική απόφαση, οι ελληνικές αρχές θα προχωρήσουν τις διαδικασίες έκδοσης των τριών εκζητουμένων στην Άγκυρα, ενώ για την τύχη των χθεσινών το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει να έχει αποφασίσει αμετάκλητα μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ