ΕΛΛΑΔΑ

Μέλος ισλαμιστικής οργάνωσης ένας από τους «εγκεφάλους» του κυκλώματος διακίνησης προσφύγων

Μέλος ισλαμιστικής οργάνωσης ένας από τους «εγκεφάλους» του κυκλώματος διακίνησης προσφύγων

Μέλος ισλαμικής οργάνωσης ο οποίος βρίσκεται στην Ισπανία και οι Αρχές του έχουν απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα φέρεται να είναι μέλος ενός από μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών το οποίο εξάρθρωσαν οι ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με την Europol.

Μάλιστα, οι ισπανικές Αρχές εξετάζουν σοβαρά την πιθανότητα ο συγκεκριμένος να έχει λάβει μέρος και σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Για τα ευρήματα της ΕΛΑΣ έχουν ενημερωθεί οι επίσημες ισπανικές Αρχές και αναμένεται να εκδοθεί σε βάρος του νέο ένταλμα σύλληψης.

Πλοκάμια του συγκεκριμένου κυκλώματος έχουν εντοπιστεί στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμα και το Ιράν.

Την μεγάλη έρευνα συντόνιζε από την έδρα της Europol η Ελληνίδα αστυνομικός, Μαρία Μαριά, η οποία μάλιστα πριν από λίγες ημέρες είχε αποκαλύψει στο CNN Greece το γεγονός ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια μεγάλη έρευνα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι Αστυνομικοί της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος έχουν συλλάβει 24 άτομα, ενώ έχουν εντοπίσει τρία πλήρως εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εργαστήρια πλαστών εγγράφων.

Οι διακινητές και μέλη του κυκλώματος από την Τουρκία που έφευγαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εισέπρατταν δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ από κάθε άτομο για να τους μεταφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συμφωνία διακινητών-μεταναστών προέβλεπε όταν θα έφταναν στην Ελλάδα να τους προμήθευαν με πλαστά διαβατήρια και μέσω αεροδρομίων να έφευγαν για την Ευρώπη.

Πολλά από τα διαβατήρια ήταν κλεμμένα από την Ισπανία και τα μέλη του κυκλώματος τα έστελναν στην Ελλάδα, όπου αφού άλλαζαν τη φωτογραφία, τα προμήθευαν σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Τα κέρδη του κυκλώματος φτάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ γίνεται έρευνα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αναμένεται τη Δευτέρα να κάνει επίσημες ανακοινώσεις η ελληνική αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ