ΕΛΛΑΔΑ

Βρέθηκε «χαμένη» πόλη στη Θεσσαλία (pics&vid)

Βρέθηκε «χαμένη» πόλη στη Θεσσαλία (pics&vid)
SIA/EFAK/YPPOA

Μία αρχαία πόλη, κοντά στο χωριό Βλόχος στη Θεσσαλία ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι του αρχαιολογικού ερευνητικού προγράμματος στον Βλοχό Θεσσαλίας (Vlochos Archaeological Project ή VLAP)

Οι αρχαιολόγοι των πανεπιστημίων του Γκέτεμποργκ και του Μπόρνμουθ βρίσκονταν στην Ελλάδα για ένα άλλο σχέδιο ωστόσο κατά τη διάρκεια έρευνας στο χωριό ανακάλυψαν μία χαμένη πόλη, που εκτιμούν ότι άκμασε κατά τον 4ο ή 3ο αιώνα π.Χ.

Στις εκπληκτικές φωτογραφίες διακρίνονται ξεκάθαρα τα τείχη της πόλης, οι πύλες και οι πύργοι ενώ οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι "υπάρχουν πολλά ακόμα να ανακαλυφθούν".

greece lost city3 copy

(Πηγή: SIA/EFAK/YPPOA)

Ο επικεφαλής της ομάδας, Robin Ronnlund, ανέφερε στον Independent ότι ενώ είχαν ανακαλυφθεί κάποια ερείπια δεν είχαν προχωρήσει οι εργασίες:

Μαζί με έναν συνάδελφό μου, την περασμένη χρονιά, βρεθήκαμε στη συγκεκριμένη τοποθεσία ενώ ασχολούμασταν με άλλο πρότζεκτ. Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχουν πιθανότητες να βρεθεί κάτι εκεί. Το γεγονός γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς με τον λόφο όπου εντοπίσαμε τα αρχαία, παραμένει μυστήριο.

Η ομάδα των αρχαιολόγων εκτιμά ότι με τη βοήθεια ενός «ραντάρ διείσδυσης εδάφους» θα μπορέσει να εντοπίσει τα αρχαία χωρίς να διαταράξει το τοπίο.

greece lost city copy

(Πηγή: SIA/EFAK/YPPOA)

"Γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για τις αρχαίες πόλεις της περιοχής. Πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι η δυτική Θεσσαλία ήταν στάσιμη κατά την αρχαιότητα. Υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα για να ανακαλυφθούν" υπογράμμισε ο Robin Ronnlund.

Κατά τη διάρκεια εργασιών τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν νομίσματα που χρονολογήθηκαν από τον 5ο αιώνα.

greece lost city2

(Πηγή: SIA/EFAK/YPPOA)

Ο ενθουσιασμός και η προσοχή που δόθηκε από τα διεθνή μέσα ανάγκασε όμως την ομάδα των αρχαιολόγων να προχωρήσουν σε διευκρινίσεις για την σπουδαία, έτσι και αλλιώς, ανακάλυψη.

Τι λένε οι αρχαιολόγοι

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του αρχαιολογικού ερευνητικού προγράμματος στον Βλοχό Θεσσαλίας (Vlochos Archaeological Project ή VLAP) οι ερευνητές διευκρινίζουν:

"Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στον Βλοχό είναι γνωστά εδώ και 200 χρόνια. Τα ευρήματα μας επιβεβαιώνουν τη κατάσταση της πόλης. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές θεωρίες σχετικά με το τι αντιπροσωπεύουν τα αρχαία κατάλοιπα, όλες βασισμένες σε μη συστηματικές παρατηρήσεις. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του VLAP δείχνουν ότι τα κατάλοιπα στον Βλοχό ανήκουν όντως σε ένα αρκετά μεγάλο αστικό οικισμό" αναφέρουν.

"Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στην περιοχή είναι γνωστά στην τοπική αρχαιολογική υπηρεσία και ότι η συνεργασία μας εστιάζεται στην ανακάλυψη άγνωστων πτυχών του χώρου" διευκρινίζεται η ανακοίνωση από το ερευνητικό πρόγραμμα VLAP που είναι μια ελληνική, σουηδική και βρετανική συνεργασία.

"Αντίθετα από ό,τι αναφέρεται από ορισμένους, το VLAP είναι μια συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Καρδίτσας και του Σουηδικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Οι αρχαιολόγοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τα Πανεπιστήμια του Γκέτεμποργκ και του Μπόρνμουθ δουλεύουν στον χώρο δίπλα-δίπλα με ίσες ευθύνες. Λυπούμαστε αν κάποιες από τις επικεφαλίδες των ΜΜΕ είναι λίγο υπερβολικές και ελπίζουμε το μικρό μας μπλογκ να διαλευκάνει καλύτερα το θέμα" καταλήγει η ανακοίνωση.

vlap twitter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ