ΕΛΛΑΔΑ

Π.Βαλασόπουλος: Η Μέρκελ παραπέμπει τον Τσίπρα στον... Σόιμπλε (aud)

Π.Βαλασόπουλος: Η Μέρκελ παραπέμπει τον Τσίπρα στον... Σόιμπλε (aud)
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

«Φρένο» στην πρόθεση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση θα βάλει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του CNN Greece στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε μία γεύση για το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνάντηση, λέγοντας:

Υπάρχει κριτική για τις αποφάσεις. Θα συζητήσουμε με τον κ. Τσίπρα, δεν έχω όμως πρόθεση να μπω σε διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο. Αυτό είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών και των θεσμών.

«Η κ. Μέρκελ παραπέμπει ξεκάθαρα στο Eurogroup, στους θεσμούς και στους υπουργούς Οικονομικών, δηλαδή, παραπέμπει την ελληνική κυβέρνηση στον κ. Σόιμπλε», αναφέρει ο Παντελής Βαλασόπουλος.

Όπως τονίζει, Γερμανοί αναλυτές και στελέχη της κυβέρνησης αναρωτιούνται γιατί τον τελευταίο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση έχει ανεβάσει τους τόνους με συνεχείς επιθέσεις στο πρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αναρωτιούνται, πως είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να έρχεται στο Βερολίνο ζητώντας στήριξη από την Μέρκελ, την ίδια στιγμή που επιτίθεται συνεχώς στον Σόιμπλε.

«Όταν κάποιος στην Αθήνα επιτίθεται στον κ. Σόιμπλε, επιτίθεται και στην κ. Μέρκελ» λένε χαρακτηριστικά.

Spiegel: Ο παλιός Τσίπρας... επέστρεψε

Όπως αναφέρει ο Παντελής Βαλασόπουλος, τα γερμανικά Μέσα έχουν ασχοληθεί πολύ λίγο με αυτή τη συνάντηση καθώς, ασχολούνται κυρίως με το θέμα του Αφγανού που σκότωσε τη 19χρονη στη Γερμανία.

«Υπάρχουν πολύ λίγα δημοσιεύματα που ασχολούνται με τα οικονομικά θέματα της Ελλάδας, όμως το περιοδικό Spiegel δημοσίευσε ένα μεγάλο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: "Ο παλιός Τσίπρας επέστρεψε" και αναφέρει ότι "ο Έλληνας πρωθυπουργός ρίχνει και πάλι λάδι στη φωτιά της κρίσης, αναζωπυρώνει την κρίση, λίγες ώρες πριν έρθει στο Βερολίνο, με την απόφασή του να δώσει τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους ενώ δεν το είχε συνεννοηθεί στο Eurogroup"», τονίζει ο ανταποκριτής του CNN Greece και προσθέτει:

«Το πρόβλημα στο Βερολίνο δεν έχει να κάνει τόσο με το ποσό που θα δώσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά εστιάζουν στο γεγονός ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να υπάρχει μία συνεννόηση με τους θεσμούς, πράγμα που δεν έγινε. Και πιστεύουν ότι πρόκειται για μία μονομερή κίνηση που παραβιάζει τη συμφωνία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ