ΕΛΛΑΔΑ

Ελέγχονται 190 οδηγοί του Δημοσίου για ιδία χρήση κρατικών αυτοκινήτων

Ελέγχονται 190 οδηγοί του Δημοσίου για ιδία χρήση κρατικών αυτοκινήτων
EUROKINISSI

Μυρωδιά σκανδάλου αναδίδεται από τη χρήση κρατικών υπηρεσιακών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των υπουργείων.

Σύμφωνα με προκαταρκτικό πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ελέγχονται δεκάδες οδηγοί οι οποίοι χρησιμοποιούν τα κρατικά αυτοκίνητα για προσωπική τους χρήση, εκτός ωραρίου και για ίδιον όφελος που σχετίζεται συνήθως με τον εντυπωσιασμό του ωραίου φύλου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολυτελή κρατικά αυτοκίνητα έχουν χρησιμοποιηθεί για εξόδους σε νυχτερινά κέντρα, σε ταξίδια εκτός έδρας, σε δρομολόγια αδήλωτα ενώ καταγράφονται και άλλες περιπτώσεις όπου η νομιμότητα των δραστηριοτήτων του οδηγού μένει να αποσαφηνιστεί κατά τον έλεγχο από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως άλλωστε δήλωσε σήμερα, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, διενεργείται έλεγχος, μεταξύ άλλων, για 190 οδηγούς κρατικών αυτοκινήτων που χρέωναν σε υπηρεσιακά αυτοκίνητα παραπάνω από 500 χιλιόμετρα την ημέρα.

Η χρήση και κυκλοφορία των κρατικών αυτοκινήτων εντάσσεται σε ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο και οι ρυθμίσεις και κανονιστικές διατάξεις που ισχύουν για τα κρατικά αυτοκίνητα και τους οδηγούς περιγράφονται λεπτομερώς σε εγκυκλίους των υπουργείων.

Η οδήγηση υπηρεσιακού αυτοκινήτου επιτρέπεται μόνο από υπαλλήλους που κατέχουν νομοθετημένη θέση οδηγού.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος για την εκμετάλλευση των αυτοκινήτων και κατά συνέπεια της Δημόσιας περιουσίας.

Στο μικροσκόπιο της έρευνας μπαίνουν ακόμη τα συνεργεία του Δημοσίου ενώ γίνονται προσπάθειες για πλήρη καταγραφή του αριθμού των κρατικών αυτοκινήτων αλλά και η λεπτομερής χρήση τους.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης θα παραδοθεί στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ