ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Με τσουχτερό κρύο και χιόνια αποχαιρετά το 2016

Καιρός: Με τσουχτερό κρύο και χιόνια αποχαιρετά το 2016
eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Άκρως χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τσουχτερό το κρύο αλλά και χιόνια σε ορεινά και πεδινά. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων.

Για επιδείνωση μιλά στο CNN Greece και ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς. Σύμφωνα με την πρόγνωση του κ. Κολυδά περιμένουνε χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και σταδιακά και στα πεδινά. Πιο βαρύς ο χιονιάς την Πέμπτη και την Παρασκευή με πυκνές χιονοπτώσεις σε Ανατολική Θεσσαλία, Εύβοια, Ανατολική Στερεά αλλά και στην Αττική. Μάλιστα, όπως λέει ο κ. Κολυδάς, χιόνι θα πέσει στα Βόρεια Προάστια αλλά και στο κέντρο της Αττικής. Χιόνια και στην Πελοπόννησο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Από το Σάββατο το μεσημέρι σταδιακά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν. Έτσι, την πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι βελτιωμένος αλλά με αρκετό κρύο.

Από 13 με 14 βαθμούς Κελσίους που έχουμε αυτές τις μέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πάμε στους 3 με 4 βαθμούς Κελσίου. 6 με 7 βαθμούς Κελσίου θα έχουμε την πρωτοχρονιά. Νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές.

Οι άνεμοι θα δημιουργήσουν προβλήματα αφού θα φτάσουν και τα 9 μποφόρ. Πέμπτη και Παρασκευή θα φτάσουν τοπικά και τα 10 μποφόρ στο Αιγαίο. Την Κυριακή, οι άνεμοι στο Αιγαίο, θα είναι 5 με 6 μποφόρ.

Υπό του μηδενός η ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου στο fcebook. Ο μετεωρολόγος κάνει χειμωνιάτικες προβλέψεις και μιλά για ιστορικό χιονιά που θα «χτυπήσει» και την Αττική από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ σε λευκό κλοιό θα βρεθεί ακόμη και η Κρήτη..

15747369 1261153337279968 2545790126435163450 n
Capture

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, «από το απόγευμα της Τετάρτης η θερμοκρασία θα σημειώνει πτώση και ειδικά από τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας η πτώση αυτή θα είναι ραγδαία! Αξίζει να σημειωθεί πως οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα ξεκινήσουν από το βράδυ της Τετάρτης στα βορειοδυτικά του νομού αλλά πολύ γρήγορα (μέσα στη νύχτα) μέχρι το ξημέρωμα της Πέμπτης θα γενικευτούν σε όλο τον νομό.

Το σύστημα φαίνεται να έχει τεράστια δυναμική με αποτέλεσμα μέσα στην Πέμπτη και ειδικά από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα είναι σφοδρές και θα επηρεάσουν οποιαδήποτε περιοχή βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 150 μέτρων.

Σαφέστατα, λόγω της ιδιαίτερης δυναμικής αυτής της ψυχρής εισβολής, εξάρσεις πιθανότατα θα υπάρξουν και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου, ίσως ακόμη και σε πεδινά ή παραθαλάσσια τμήματα.

Πέρα από τις χιονοπτώσεις θα έχουμε και σημαντικές χιονοστρώσεις ειδικά στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια τμήματα του νομού, ενώ από το ύψος του Ολυμπιακού σταδίου και βορειότερα θα υπάρξουν και σημαντικότατες χιονοστρώσεις σε αρκετές περιοχές (δεν αποκλείεται και χαμηλότερα υψομετρικά). Αυτή η κατάσταση στην Αττική θα διατηρηθεί -με εξάρσεις και υφέσεις- μέχρι και το Σάββατο το πρωί-μεσημέρι.

Στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου θα χιονίσει ακόμη και στα παραθαλάσσια τμήματα του βόρειου και βόρειοανατολικού Αιγαίου, ενώ αξιόλογες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν και στις Κυκλάδες από το υψόμετρο των 150-200 μέτρων και υψηλότερα και πιθανότατα ακόμη και πιο χαμηλά!

Στο έλεος του χιονιά θα βρεθεί και η Κρήτη, από την Πέμπτη έως και την Κυριακή. Τα ορεινά και ημιορεινά χωριά όλου του νησιού (και ειδικά στα κεντρικά και βόρεια τμήματα του νησιού) θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα αφού αναμένεται να αποκλειστούν εάν δεν υπάρξει κατάλληλη παρέμβαση από τα εκχιονιστικά μηχανήματα των δήμων».

Ένα βίντεο ανέβασε το βράδυ της Δευτέρας στον λογαριασμό του στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου στο οποίο μιλάει αναλυτικά για τις περιοχές που θα «χτυπήσει» ο χιονιάς.Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Αττική, Βοιωτία και Εύβοια θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα να «πνιγούν» στο χιόνι.

Η πρόγνωση του καιρού της Τρίτης από την ΕΜΥ

Την Τρίτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν στα κεντρικά και τα βόρεια τοπικές βροχές και χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές, όμως ο παγετός θα είναι έντονος κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες.

2241047

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις, που από το μεσημέρι βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στη Μακεδονία και χιόνια στα ορεινά και το βράδυ πιθανόν πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Βελτίωση αναμένεται από τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, από το μεσημέρι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 14 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου λίγα χιόνια. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο θα είναι χαμηλότερη, από -5 έως 13 βαθμούς.

2449785

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος, όμως το μεσημέρι και από τα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στις βορειότερες περιοχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι στα βόρεια και ανατολικά θα πνέουν βόρεια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο βόρεια θα είναι τοπικά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, που το βράδυ θα αυξηθούν. Το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές στις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες το απόγευμα στα βόρεια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

2449782

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και το βράδυ είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, ενισχυόμενοι το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με ένταση 5 και βαθμιαία 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές, καταιγίδες και χιόνια την Τετάρτη

Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες, κυρίως στα ανατολικά και νότια, όπου θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές και στο ανατολικό Αιγαίο μεμονωμένες καταιγίδες, προβλέπει η ΕΜΥ για την Τετάρτη.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις ηπειρωτικές ορεινές περιοχές και από το βράδυ σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια και πιθανόν τοπικά σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα βόρεια, ενώ θα σημειωθεί και παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Χιόνια και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας την Πέμπτη

Την Πέμπτη στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις, ενώ στα βόρεια θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις, κυρίως στη Χαλκιδική. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Εύβοιας, της ανατολικής Στερεάς και της βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Βροχές ή χιονόνερο και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στις νοτιότερες θαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 6 με 8 και στα ανατολικά 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση, ενώ ο παγετός θα είναι τοπικά ισχυρός στα ηπειρωτικά.

Χιόνια σε Κρήτη και Κυκλάδες, κρύο και βοριάδες την Παρασκευή

Την Παρασκευή στα δυτικά και βόρεια προβλέπονται λίγες νεφώσεις, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και τοπικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και των Κυκλάδων. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός στα ηπειρωτικά, ενώ στο βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

Βελτίωση του καιρού από το Σάββατο

Το Σάββατο, παραμονή πρωτοχρονιάς, προβλέπεται βελτίωση του καιρού, που στα δυτικά και βόρεια θα είναι αίθριος. Στα υπόλοιπα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης και των Κυκλάδων και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, ενώ ο παγετός θα παραμείνει τοπικά ισχυρός στα ηπειρωτικά.

3991254

Πρωτοχρονιά με βελτιωμένο καιρό

Την πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αυξημένες νεφώσεις προβλέπονται στο νότιο Αιγαίο, και τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές σε Κυκλάδες και Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, ενώ παγετός αναμένεται να σημειωθεί στα ηπειρωτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ