ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Στην κατάψυξη παραμένει η χώρα-Έρχεται νέα επιδείνωση

Κακοκαιρία: Στην κατάψυξη παραμένει η χώρα-Έρχεται νέα επιδείνωση
Eurokinissi / MOTIONTEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Παγωμένο παραμένει το θερμόμετρο σε ολόκληρη τη χώρα, με τον καιρό να αναμένεται να παρουσιάσει νέα επιδείνωση με χιονοπτώσεις στο βόρειο Ιόνιο και βροχές και καταιγίδες στα νοτιότερα τμήματα του Ιονίου. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα.

Πολλές περιοχές της χώρας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών. Ο Έβρος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, ενώ νυχθημερόν τα μηχανήματα των δήμων και της Π.Ε. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Στα όριά του βρίσκεται ο δημοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Σαμοθράκης, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Θανάση Βίτσα. «Οι άνθρωποι αλλά και ο εξοπλισμός έχουν φτάσει στα όριά τους, οι προκαλούμενες δαπάνες από την κίνηση των μηχανημάτων ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι επιτακτική. Αν δεν μας δοθεί οικονομική βοήθεια για τη δυνατότητα έκτακτης πρόσληψης εργατών, χειριστών και την προμήθεια καυσίμων, ο μηχανισμός και το σχέδιό μας θα καταρρεύσει, καθώς η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας δίνει συνέχιση των καιρικών φαινομένων» εκτιμά ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού.

1

(EUROKINISSI/ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Κύμη εξαιτίας της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, επιστρατεύθηκε ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν δύο ασθενείς λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Όπως φαίνεται και στο βίντεο που δημοσιεύτηκε, το Aegean Hawk παρέλαβε τους δύο ασθενείς, μετά από αίτημα του ενιαίου κέντρου συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και τους μετέφερε στο ελικοδρόμιο Κοτρωνίου Μαραθώνα, όπου τους παρέλαβε το ΕΚΑΒ.

Στη Θεσσαλονίκη οι οδηγοί παρέμειναν για ώρες ακινητοποιημένοι λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού ενώ στο έλεος του χιονιά εξακολουθούν να βρίσκονται, για Πέμπτη ημέρα, η Σκόπελος και η Αλόννησος.

4012307

(Πηγή: (MOTIONTEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)

Στην Αλόννησο παραμένουν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, καθώς εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών έχουν υποστεί ζημιές οι σωληνώσεις. Ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης ζήτησε να σταλεί βοήθεια από τον Βόλο και να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο η ηλεκτροδότηση του νησιού.

4012357

(Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ)

Στην Αττική η θερμοκρασία παραμένει αρκετά χαμηλή ωστόσο οι χιονοπτώσεις έχουν περιοριστεί. Σήμερα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς αναμένονται βροχές και καταιγίδες που θα λιώσουν τα χιόνια με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν πλημμύρες.

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Ανοίγουν από σήμερα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, όπου έχουν αρχίσει να υποχωρούν τα φαινόμενα της βαρυχειμωνιάς. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν αρχίσει από νωρίς το βράδυ να αναρτούν τις σχετικές αποφάσεις των δημοτικών αρχών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, η λειτουργία των σχολικών μονάδων έχει ως εξής:

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους δήμους Κηφισιάς και Πεντέλης στο Βόρειο Τομέα Περιφέρειας Αττικής. Στο δήμο Κηφισιάς, τα σχολεία της Δημοτικής Ενότητας Εκάλης θα παραμείνουν κλειστά για λόγους προληπτικούς και ασφάλειας. Στις Δημοτικές Ενότητες Κηφισιάς και Νέας Ερυθραίας οι Παιδικοί Σταθμοί και τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν στις 9 π.μ..

Κλειστά θα είναι τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στο δήμο Πεντέλης.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Παπάγου-Χολαργού, Ψυχικού-Φιλοθέης, Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων.

Η αναλυτική πρόγνωση

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα θα συνεχιστεί και σήμερα . Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά κατά τόπους πυκνές αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια και τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις υπόλοιπες περιοχές, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Θα σημειωθεί μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία πιθανόν πρόσκαιρες καταιγίδες. Λίγα χιονιά στα βόρεια ορεινά. Πρόσκαιρη βελτίωση το βράδυ.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 στα ανατολικά και νοτιά τοπικά 7 και πιθανώς πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 00 (μηδέν) έως 07 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και βελτίωση τη νύχτα.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -05 (μείον 5) έως 00 (μηδέν) βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και σταδιακή βελτίωση από το βράδυ. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις οι οποίες από το απόγευμα θα ενταθούν.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -06 (μείον 6) έως 00 (μηδέν) βαθμούς Κέλσιου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά κατά τόπους πυκνές στη Στερεά και την Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ στα βόρεια.

Άνεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ήπειρο 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Στερεά και την Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νοτιά θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 πιθανώς στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στις Κυκλάδες πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Λίγα χιονιά στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία από τα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 04 έως 11 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις βορειότερες περιοχές.

Άνεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 γρήγορα 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 06 έως 13 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ