ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Πότε έρχεται και τι θα αλλάξει στις μετακινήσεις

Ηλεκτρονικό εισιτήριο: Πότε έρχεται και τι θα αλλάξει στις μετακινήσεις
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τον Απρίλιο αναμένεται η έλευση του ηλεκτρονικού "έξυπνου" εισιτηρίου που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα μετακινούμαστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο στοχεύει στη δραστική μείωση της εισιτηριοδιαφυγής στις αστικές συγκοινωνίες και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Απριλίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταφορών, τα δύο συστήματα, το σημερινό και το νέο θα λειτουργήσουν παράλληλα, προκειμένου να εξοικειωθούν οι επιβάτες.

Το νέο εισιτήριο θα μοιάζει με πιστωτική κάρτα και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί αρχικά σε λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ, ηλεκτρικό και στη συνέχεια θα αρχίσει να χρησιμοποιείται και στο Μετρό.

Το κόστος μετακίνησης δεν αλλάζει και θα καλύπτει από απλές έως πολλαπλές διαδρομές.

Οι επιβάτες μπαίνοντας στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα περνούν την κάρτα από ειδικά μηχανήματα και, εφόσον είναι έγκυρη, θα ανάβει μία πράσινη ένδειξη. Στον ηλεκτρικό και το Μετρό θα υπάρχουν γυάλινες θυρίδες που θα ανοίγουν μόνο με την επικύρωση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το απλό χάρτινο εισιτήριο και το κουπόνι της μηνιαίας και ετήσιας κάρτας, αντικαθίστανται από την «έξυπνη κάρτα» και την «πολλαπλή κάρτα».

- Η «έξυπνη κάρτα» είναι προσωποποιημένη με τον ιδιοκτήτη της και αποθηκεύει τύπους κομίστρου.

- Η «πολλαπλή κάρτα» είναι για τους χρήστες που δεν χρησιμοποιούν συστηματικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και αποθηκεύει συγκεκριμένο αριθμό τύπων κομίστρου.

Και με τις δύο κάρτες δεν απαιτείται επαφή στα ειδικά επικυρωτικά των οχημάτων των λεωφορείων και τρόλεϊ και τις πύλες των σταθμών, ενώ οι κάρτες αυτές είναι επαναφορτιζόμενες. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής με χρήση τραπεζικών καρτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ