ΕΛΛΑΔΑ

Μουζάλας προς δήμαρχο Μυτιλήνης: Οι θέσεις σας θέτουν σε κίνδυνο την εθνική πολιτική

Μουζάλας προς δήμαρχο Μυτιλήνης: Οι θέσεις σας θέτουν σε κίνδυνο την εθνική πολιτική
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Για πολιτική διαφωνία έκανε λόγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στην επιστολή-απάντηση προς τον δήμαρχο Μυτιλήνης Σπύρο Γαληνό, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει μονομερή ενέργεια την άφιξη του αρματαγωγού για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Μόριας.

Μάλιστα, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή, «κατά την άποψη της κυβέρνησης οι διατυπωμένες θέσεις σας θέτουν σε κίνδυνο την εθνική πολιτική, είναι εκτός των υποχρεώσεών μας προς την ΕΕ και, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργούν προϋποθέσεις επανάληψης των ροών του 2015».

Ο κ. Μουζάλας καλεί ακόμα τον δήμαρχο να αποφύγουν την άγονη ρήξη που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να βρουν τρόπους να σώσουν ζωές.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Δήμαρχε έλαβα την επιστολή σας.

Είναι φανερό ότι διαφωνούμε. Η διαφωνία μας αυτή είναι πολιτική κι όχι προσωπική.

Βλέπετε θυμάμαι καλά την κοινή αποτελεσματική μας δράση την διετία 2015-2016. Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος μα πάνω απ’ όλα οι κάτοικοι, όλοι μαζί βοηθήσαμε να ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση αυτής της περιόδου. Μαζί διασώσαμε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης και καθιερώσαμε πρότυπα που συγκλόνισαν τον κόσμο.

Σήμερα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες, ικανές να αμαυρώσουν μια πολύτιμη πλευρά της ιστορίας του νησιού και της χώρας. Αντιθέτως, η κοινή μας κατάκτηση (κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας) δημιουργεί κατά την άποψη της κυβέρνησης αλλά και όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, την δυνατότητα να διασώσουμε τα νησιά και τον τόπο, εφόσον δουλέψουμε πάλι όλοι μαζί, με την δυνατότητα επιστροφών στην Τουρκία.

Κατά την άποψη της κυβέρνησης οι διατυπωμένες θέσεις σας θέτουν σε κίνδυνο την εθνική πολιτική, είναι εκτός των υποχρεώσεών μας προς την ΕΕ και, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργούν προϋποθέσεις επανάληψης των ροών του 2015. Να υπογραμμίσουμε ότι παρόμοιες ροές στις σημερινές συνθήκες (κλειστά σύνορα), θα ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστούν από το νησί και τη χώρα.

Αγαπητέ Δήμαρχε, γνωρίζοντάς σας προσωπικά, είμαι βέβαιος ότι εσείς όπως κι εγώ, διαβλέπετε τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Σας καλώ λοιπόν να αφήσουμε για αργότερα την αναζήτηση ευθυνών και ενόχων για την διαμορφωμένη κατάσταση. Σας καλώ να αποφύγουμε την άγονη ρήξη που κανείς δεν θέλει και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σας καλώ να βρούμε πάλι μαζί τρόπους να σώσουμε ζωές.

Εξάλλου, αυτή την συμπεριφορά των κατοίκων του νησιού, οδήγησε στην κοινή σας βράβευση με την δήμαρχο της ιταλικής Λαμπεντούζα με το βραβείο Ούλοφ Πάλμε.

Από την πλευρά της κυβέρνησης θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι γνωρίζουμε την κόπωση του πληθυσμού και ποικιλοτρόπως προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με ενισχυτικές αλλά και ανταποδοτικές δράσεις.

Πιο συγκεκριμένα: Η υδροδότηση χωριών στην περιοχή της Μόριας, η καταβολή 750.000 ευρώ ως επιχορήγηση του κράτους προς τον Δήμο Λέσβου από τα παράβολα των μεταναστών, η χρηματοδότηση για την λειτουργία του δημοτικού κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ με προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με χρήματα από την DG HOME για την ελληνική κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, όπως συζητήσατε με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας κ. Αλέξη Χαρίτση προχωρήσατε σε προγραμματισμό για την δημιουργία νέου λιμένος, δημιουργία νέου κολυμβητηρίου, ανακαίνιση παλαιού κολυμβητηρίου και μετατροπή του σε εκθεσιακό κέντρο. Τέλος, ανταποκρινόμενοι στο πάγιο κοινό μας αίτημα η κυβέρνηση πέτυχε την αναστολή ανάπτυξης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν δοκιμαστεί από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση. Έχουμε προχωρήσει επίσης σε ενίσχυση της αστυνόμευσης όπως και των δομών Υγείας του νησιού.

Είμαι βέβαιος ότι μαζί θα ξεπεράσουμε τις όποιες διαφωνίες, θα τιμήσουμε το νόημα του βραβείου που θα σας απονεμηθεί, σώζοντας ζωές και βοηθώντας στην επίλυση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στην χώρα.

Αναμένω άμεσα, την επόμενη συνάντησή μας για να προσδιορίσουμε μαζί τις ελάχιστες αναγκαίες λύσεις ώστε να ανταποκριθούμε στις ιδιαίτερα δύσκολες αυτές στιγμές και να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις που είμαι βέβαιος ότι και οι δύο απευχόμαστε.

Μετά τιμής

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Γιάννης Μουζάλας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ