ΕΛΛΑΔΑ

Στο Ελληνικό ο Μουζάλας - ένταση και διαπληκτισμοί

Στο Ελληνικό ο Μουζάλας - ένταση και διαπληκτισμοί
CNN Greece

(11:30)

Στις πρώτες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Γιάννης Μουζάλας κατήγγειλε ότι υποκινούν την ένταση στη δομή του Ελληνικού συγκεκριμένα άτομα και οργανώσεις αλληλέγγυων. Είπε μεταξύ άλλων ότι απεργοί πείνας δεν υπάρχουν αλλά είναι ψευδείς ειδήσεις, πως εκείνοι που δεν επέτρεψαν την είσοδο στα αυτοκίνητα τροφοδοσίας ήταν κάποιοι μέσα από τον καταυλισμό, ενώ έκανε λόγο για παραβίαση των νόμων του ελληνικού κράτους. Είπε επί λέξει: "όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος είναι ελεύθερος να φύγει αλλά θα υποστεί τις συνέπειες" αλλά και "την ώρα που φώναζαν θέλουμε σχολείο για τα παιδιά, τα σχολικά ήταν έξω για να τα παραλάβουν. Τα δικά σας παιδιά δεν έρχονται σχολικά να τα πάρουν".

 

(11:10)

Μόλις, μετά από προσπάθεια που κράτησε ένα μισάωρο ο Γιάννης Μουζάλας κατάφερε να μπει στο χώρο του Ελληνικού, έχοντας μπορέσει να πείσει τους πρόσφυγες να του ανοίξουν την πόρτα. Στόχος είναι να συζητήσει μαζί τους, να βρεθεί κοινός τόπος έτσι ώστε να σταματήσουν την απεργία πείνας και να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής μέσα στη δομή. Ο υπουργός, περιστοιχισμένος από πρόσφυγες κατευθύνεται σε κλειστό χώρο για να ξεκινήσει τις συνομιλίες ενώ ταυτοχρόνως φαίνεται πως κάποιοι από τους μετανάστες θέλουν να κλείσουν και πάλι την πόρτα με τον κ. Μουζάλα πια εντός της δομής και μαζί του τους δημοσιογράφους, έτσι ώστε κατά κάποιο τρόπο να διασφαλίσουν ότι δεν θα φύγει πριν λύσει το πρόβλημά τους.

Νωρίτερα:

Στο Ελληνικό, στη δομή των προσφύγων βρίσκεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Επικρατεί ένταση καθώς οι πρόσφυγες που κάνουν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους, κρατούν τον χώρο κλειστό και δεν του επιτρέπουν την είσοδο. Κρατούν τα παιδιά τους στα χέρια ενώ άλλα προσφυγόπουλα είναι σκαρφαλωμένα στους εσωτερικούς φράκτες.

Ο κ. Μουζάλας δεν συνοδεύεται από δικούς του αστυνομικούς παρά μόνο από τη δύναμη που φρουρεί το χώρο. Θέλει ο ίδιος να βρει τρόπο να σπάσει το λουκέτο που κρατά τη σιδερένια πόρτα κλειστή, ενώ περιστοιχίζεται από πρόσφυγες που διαπληκτίζονται και φωνάζουν.

(ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ)

final 3 copy
final 4

Υπενθυμίζεται πως οι πρόσφυγες από νωρίς το πρωί της Κυριακής βρίσκονται έξω από τη δομή και δηλώνουν πως θα απαγορεύσουν στα συσσίτια να μοιραστούν στις δομές, ενώ αυτά που ζητούν είναι ζεστό νερό, πλυντήρια για να πλένουν τα ρούχα τους, καλύτερο φαγητό, ιατρική περίθαλψη αλλά και σχολεία για όλα τα παιδιά.

nikol1
nikol 2
nikol 3

Παράλληλα οι πρόσφυγες ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα καθώς όπως λένε έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι χωρίς τα στοιχειώδη και γι’ αυτό ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

nikol 4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ