ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: Κρίσιμη εβδομάδα για τις κινητοποιήσεις με αιχμή το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Μπλόκα αγροτών: Κρίσιμη εβδομάδα για τις κινητοποιήσεις με αιχμή το συλλαλητήριο στην Αθήνα
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ/Φωτογραφία αρχείου

Καθοριστική είναι αυτή η εβδομάδα για το θέμα των αγροτών καθώς την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η μεγάλη παναγροτική συγκέντρωση στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, αμετακίνητοι στα μπλόκα τους παραμένουν οι αγρότες στην Κεντρική και την Δυτική Μακεδονία, περιμένοντας να δουν τι θα βγει από τη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη με τον Γιάννη Δραγασάκη.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη επερχόμενη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνουν ότι παραμένουν στα μπλόκα και προγραμματίζουν «συμβολικού τύπου κινητοποιήσεις, παραμένοντας σε εγρήγορση για κλιμάκωση εάν κριθεί απαραίτητο».

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, εστιάζουν την προσοχή τους στη συγκέντρωση του αγροκτηνοτροφικού κόσμου για δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στην πλατεία Βάθης.

«Περιμένουμε περισσότερους απο 2.000 συμμετέχοντες» δήλωσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.

Έρχονται... Αθήνα οι αγρότες της Κρήτης

Βροντερό παρών αναμένεται να δώσουν την Τρίτη οι αγρότες από το μπλόκο στα Χανιά, αναφέρει το flashnews.gr.

Ανακοίνωση - κάλεσμα των αγροτών και κτηνοτρόφων που συμμετέχουν στο μπλόκο της εθνικής οδού, στα Μεγάλα Χωράφια

"Μετά από 20 μέρες στα μπλόκα, απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κι αφορούν, κυριολεκτικά, στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.

Η κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε και στη συνάντηση που είχαμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιμένει στην αρνητική της στάση και δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας.

Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με ενίσχυση των μπλόκων με νέα τρακτέρ και , ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε, εντατικά, σ’ όλη τη χώρα, για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνουμε στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 13.30 στην πλατεία Βάθης.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο για να στηρίζουν, ενεργά, τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αγωνιζόμαστε στα μπλόκα κατά της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, να κρατήσουμε τα χωράφια και τα ζώα μας, να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις βιοτικές ανάγκες του λαού μας.

Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουμε κοινό αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση, έχουμε κοινά προβλήματα και συμφέρονται κι επομένως κοινός είναι ο αγώνας μας."

Αποστόλου: Υπάρχει πεδίο ουσιαστικού διαλόγου κυβέρνησης – αγροτών

Υπάρχει πεδίο ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Ωστόσο, συνιστά «να φύγουμε από το πνεύμα της επικοινωνιακής διαχείρισης των προβλημάτων και να μπούμε στην ουσία».
Όπως ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής, «εμείς ως κυβέρνηση αυτό προσπαθούμε, αλλά πρέπει να συντονιστούν σε αυτό και οι ίδιο οι αγρότες και οι φορείς τους, αλλά και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, να μην παίζουν με όρους εντυπωσιασμού σε ένα θέμα εθνικό - με όλη τη σημασία της λέξης. Διότι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα είναι η βάση για να παραμείνει ζωντανή η ελληνική ύπαιθρος».

Διευκρινίζει, επίσης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών σε φορολογικό και ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι «χρειάζεται επίγνωση των συνθηκών στη χώρα, αλλά και των επιπτώσεων στην κοινωνία από τις τροποποιήσεις που έγιναν στους δύο τομείς ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς».

Αναφέρει ότι θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή οι παρεμβάσεις για την πάταξη των ελληνοποιήσεων στην κτηνοτροφία και προαναγγέλλει την προσαρμογή του εθνικού πλαισίου περί ιχνηλασιμότητας και υποχρεωτικής αναγραφής της καταγωγής προέλευσης του κρέατος και των προϊόντων του.

Για τις αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σημειώνει ότι από τον συνδυασμό αυτών των δύο το 85% των αγροτών δεν έχουν την παραμικρή επιβάρυνση ή έχουν και όφελος από τις επερχόμενες αλλαγές, ενώ στο φορολογικό «το 95% που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016, η οποία ξεπερνά τα 66,6 εκατ. ευρώ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ