ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανοί αντιφασίστες ζητούν δικαιοσύνη για εγκλήματα της κατοχής στην Ελλάδα

Γερμανοί αντιφασίστες ζητούν δικαιοσύνη για εγκλήματα της κατοχής στην Ελλάδα
EUROKINISSI

Τα ονόματα εκατό ατόμων της ναζιστικής 1ης Ορεινής Μεραρχίας Καταδρομών (της αποκαλούμενης και ως «Το Αιματοβαμμένο Εντελβάις») τα οποία είχαν λάβει μέρος στην σφαγή του Κομμένου, μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, με 317 νεκρούς, εντόπισαν Γερμανοί ακτιβιστές και ιστορικοί, ψάχνοντας σε φακέλους του γερμανικού κράτους.

Πρόκειται για τους βετεράνους που συμμετέχουν (όσοι ζουν) στην συνάθροιση του αίσχους στο Μίττενβαλντ της ορεινής Βαυαρίας, κάθε χρόνο, ανήμερα της Πεντηκοστής, όπως ανέφερε ο Γερμανός ιστορικός, Στέφαν Στράκε (Stephan Stracke), σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο Στέφαν Στράκε, ως μέλος της αντιφασιστικής ομάδας Γερμανών πολιτών «Angreifbare Traditionspflege» που συμπαραστέκεται στον αγώνα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης, δηλώνει ότι γίνεται αγώνας για να πάψει η συνάθροιση, να τιμωρηθούν οι εναπομείναντες στη ζωή ναζιστές εγκληματίες και να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

«Προφανώς το γερμανικό κράτος δεν έκανε ενέργειες για να τους τιμωρήσει και μόνο ένας εξ αυτών καταδικάστηκε. Για μας πάντως συνεχίζεται ο αγώνας, για να τιμωρηθούν όλοι οι υπαίτιοι, αλλά να δοθούν και οι αποζημιώσεις» τόνισε ο κ. Στράκε.

Μάλιστα, η αντιφασιστική ομάδα, διοργανώνει κάθε χρόνο κινητοποιήσεις ενάντια στη συνάθροιση των βετεράνων της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Καταδρομών, τραγουδώντας ελληνικά αντάρτικα τραγούδια και κάνοντας γνωστό το ζήτημα στη γερμανική κοινή γνώμη και ευρύτερα.

Η 9μελής ομάδα θα βρίσκεται μέχρι τις 9 Απριλίου στην Ελλάδα, επισκεπτόμενη μαρτυρικές πόλεις και χωριά στην Ήπειρο, την Μακεδονία και την Θράκη, προκειμένου να μελετήσει από κοντά τα εγκλήματα της ναζιστικής κατοχής και να καταγράψει την ιστορία τους.

Εκτίμηση, άλλωστε, του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης, Δαμιανού Βασιλειάδη, είναι ότι μόλις το 15% των πολιτών στη Γερμανία είναι ενημερωμένο για το ζήτημα, ενώ η γερμανική κυβέρνηση, «φαίνεται να φοβάται το θέμα των αποζημιώσεων γιατί, αν δικαιωθεί η Ελλάδα, θα πάρουν σειρά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Πάντως, για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, «η νέα γενιά των Γερμανών δεν θέλει να είναι φορτωμένη με το άγος των ναζιστικών εγκλημάτων και απαιτεί την απόδοση δικαιοσύνης, έστω και μετά από τόσα πολλά χρόνια όπως τουλάχιστον είχαν δεσμευθεί οι νικητές του πολέμου απέναντι στην χώρα μας».

«Σ' αυτή τη μάχη», πρόσθεσε, «έχουμε και το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών που τεκμηριώνει από κάθε άποψη τις αξιώσεις μας».

Σημειώνεται, ότι το πόρισμα επιδόθηκε συμβολικά το μεσημέρι και στο προξενείο της Γερμανίας, όπου μέλη της Επιτροπής Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, μαζί με τους Γερμανούς ιστορικούς και αντιφασίστες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ