ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις νεκροί - μια επιζήσασα από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου

Τέσσερις νεκροί - μια επιζήσασα από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου

Τέσσερις νεκροί και μία επιζήσασα είναι ο τραγικός απολογισμός της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην περιοχή του Σαρανταπόρου, που ξύπνησε μνήμες από δύο ακόμη αεροπορικές τραγωδίες στον κοντινό ορεινό όγκο των Πιέριων Ορέων.

 

 

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκουν: στον υποστράτηγο Ιωάννη Τζανιδάκη, στον συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, στον ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και στον υπολοχαγό (ΑΣ) Κωνσταντίνο Χατζή.

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και νοσηλεύεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος, ενώ η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Στις Ένοπλες δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.

Το χρονικό

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από την περιοχή της Μαγνησίας, το Στεφανοβίκειο, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μοιράστηκε με το CNN Greece ο δημοσιογράφος Γιάννης Νεβεσκιώτης είχε προορισμό την Κοζάνη.

Μόλις χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ στήθηκε μια ευρεία επιχείρηση για τον εντοπισμό του, τόσο με χερσαία όσο και με εναέρια μέσα, στα όρια των περιφερειών της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Αρχικά οι έρευνες εστίασαν προς το όρος Μπούρινο αλλά στη συνέχεια επεκτάθηκαν στην περιοχή του Σαρανταπόρου, όπου πιθανότατα οι καιρικές συνθήκες συνετέλεσαν στο να χαθεί το στίγμα του και στην πτώση του.

sarantaporo

Τα ελικόπτερα «Χιούι»

Το πλήρες όνομα του ελικοπτέρου «Χιούι» είναι Bell UH-1H Iroquois και προφέρεται "Ιροκουά" από την ομώνυμη φυλή των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής. Το «Χιούι» είναι ένα παρατσούκλι που έχει επικρατήσει και αποτελεί φωνητικό αναγραμματισμό των αρχικών UH-1. Πρόκειται για το πλέον επιτυχημένο στρατιωτικό ελικόπτερο στον κόσμο και χρησιμοποιήθηκε από τον στρατό 48 χωρών.

H μαζική παραγωγή του UH-1H για τον στρατό των ΗΠΑ ξεκίνησε το 1967 και τρία χρόνια αργότερα, στο αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί διέθεταν πάνω από 3.900 ελικόπτερα, τα δύο τρίτα από τα οποία ήταν Heuy. Μέχρι τη λήξη της γραμμής παραγωγής το 1982 κατασκευάστηκαν περίπου 5.500 ελικόπτερα εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αντίστροφη μέτρηση για τον συγκεκριμένο τύπο ξεκίνησε το 2004, όταν ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε την ταχεία εφαρμογή προγράμματος γενικής απόσυρσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ