ΕΛΛΑΔΑ

Τραγικές οι απώλειες ζωής, προβλήματα στα παλιά κτίρια, λέει ο δήμαρχος Λευκάδας

Τραγικές οι απώλειες ζωής, προβλήματα στα παλιά κτίρια, λέει ο δήμαρχος Λευκάδας
EUROKINISSI/ΝΙΚΟΣ ΖΑΜΠΕΛΗΣ

Τα παλιά κτίρια ήταν αυτά που επλήγησαν κατά κύριο λόγο από τον σεισμό των 6,1 ρίχτερ ανέφερε μιλώντας στο CNN Greece ο δήμαρχος Λευκάδας, Κώστας Δρακονταείδης επισημαίνοντας ότι ο δήμος έχει ήδη κάνει παρεμβάσεις και ότι από αύριο ξεκινάει η καταγραφή των ζημιών.

"Όλες οι καινούργιες κατασκευές λόγω του αντισεισμικού κανονισμού που ισχύει έχουν εξαιρετικές αντοχές. Προφανώς αυτά που έχουν πληγεί είναι τα παλιά κτίρια, εκεί έχουν διαπιστωθεί προβλήματα οι παλιές κατασκευές δηλαδή σπίτια πάνω από 100 χρονών, βεβαίως και μερικές νεότερες αλλά επαναλαμβάνω η Λευκάδα απέδειξε και το 2003 και τώρα στο σεισμό αυτό με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό ήταν σφοδρή η σεισμική δόνηση γιατί ήταν στα 5 χιλιόμετρα μόνο το εστιακό βάθος. Απέδειξε λοιπόν ότι αντέχει για άλλη μια φορά", επισήμανε.

Ο κ. Δρακονταείδης ανέφερε ότι η τραγική εξέλιξη της σημερινής μέρας αφορά στα "δυο θύματα και πρώτα μετράνε οι ανθρώπινες ζωές", εκφράζοντας την επιθυμία του να μεταφέρει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες.

Από εκεί και πέρα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν "σοβαρά προβλήματα στη νότια Λευκάδα σε ο,τι αφορά τα δίκτυα και τις υποδομές", δηλαδή τόσο στα δίκτυα ύδρευσης όσο και στα οδικά δίκτυα και στα θέματα ΔΕΗ και ΟΤΕ.

"Ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις, τα συνεργεία του δήμου βγήκαν από το πρωί και έκαναν ελέγχους στα δημόσια κτίρια, διασφαλίσαμε σχολεία κυρίως και άλλα δημόσια κτίρια, από αύριο το πρωί ξεκινάει η καταγραφή όλων των ζημιών, έρχονται και από Αθήνα, είναι ήδη εδώ από το μεσημέρι το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και τώρα περιμένουμε τον υφυπουργό Δικτύων και Μεταφορών, κ. Σγουρίδη, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, κ. Λέκκα", υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ