ΕΛΛΑΔΑ

Νεκροί και τραυματίες από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας έξω από τη Θεσσαλονίκη (pics&vid)

Νεκροί και τραυματίες από τον εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας έξω από τη Θεσσαλονίκη (pics&vid)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Άδενδρο, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, όταν επιβατική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες κι έπεσε πάνω σε σπίτι. Από τον  εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την  ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που σημειώνει πως ένας εκ των τραυματιών, ο μηχανοδηγός, είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική οι νεκροί είναι δύο.

Τρεις εκ των τραυματιών μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ένας εκ των οποίων διασωληνωμένος και αυτή τη στιγμή υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, ενώ ένας ακόμη τραυματίας διακομίσθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Θεσσαλονίκης, Χρυσή Ματσικούδη. Σύμφωνα με την ίδια, ακόμη δέκα επιβάτες της επιβατικής αμαξοστοιχίας που είναι ελαφρά τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία Άγιος Δημήτριος και Γ. Γεννηματάς.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών της αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ, που υπολογίζονται στα 100 άτομα, επομένως ακόμη δεν υπάρχει τελικός απολογισμός. Μέχρι στιγμής έχουν απεγκλωβιστεί από τα δύο βαγόνια του τρένου επτά άτομα, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Πουλτίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη, οι δυνάμεις του σώματος που παραμένουν στο σημείο μειώνονται και ο αριθμός τους διαμορφώνεται σε έξι οχήματα και 15 άντρες.

"Συνεχίζουμε τον έλεγχο των βαγονιών, προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κανείς εντός των βαγονιών του τρένου", είπε χαρακτηριστικά.

Τη στιγμή που η αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε κι έπεσε πάνω στο σπίτι, μέσα σε αυτό βρίσκονταν δύο άτομα τα όποία γλίτωσαν από τύχη. Σαστισμένος με ό,τι προηγήθηκε, αλλά και με το φόβο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του ένας εκ των δύο διασωθέντων δήλωνε λίγο αργότερα ότι τρόμαξε πολύ κατά την πρόσκρουση και από το φόβο του πήδηξε έξω από το σπίτι.

Την ίδια ώρα, αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιώργος Μυλωνάς, κάτοικος της περιοχής του 'Αδενδρου, ο οποίος καθόταν στην αυλή του σπιτιού του, την ώρα που το τρένο του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε και διαπέρασε την οικία του γείτονά του επισήμανε: "Είδα το χάρο με τα μάτια μου. Άκουσα έναν περίεργο θόρυβο και μετά είδα το τρένο να πλησιάζει και να εισβάλλει στο σπίτι του γείτονά μου", είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο της τραγωδίας, βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για τραγωδία, τα αίτια της οποίας θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα, ενώ σημείωσε ότι αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, κινητοποιήθηκε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και έσπευσαν στο σημείο δυνάμεις για να συνδράμουν τα σωστικά συνεργεία.

"Έχουμε ζητήσει να έρθουν μηχανικοί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί υπάρχει το θέμα της οικίας. Όταν απομακρυνθεί το τρένο θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα. Είναι μεγάλο δυστύχημα, είναι μία τραγωδία. Το ζητούμενο είναι να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έρευνα προκειμένου να δούμε τι έφταιξε", υπογράμμισε ο ίδιος, προσθέτοντας "είναι αναμφίβολα μια τραγωδία και θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια το ταχύτερον δυνατόν".

Ερωτηθείς για το εάν υπήρχε κάποια ενημέρωση για προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε πως "ποτέ ο ΟΣΕ δεν ενημέρωσε κανέναν φορέα ότι υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο" και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση διερεύνηση των αιτιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου Χαλκηδόνας, Γιάννη Τσουκνιδά, ο οποίος είπε πως θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του δυστυχήματος, ενώ ερωτηθείς εάν υπάρχουν κακοτεχνίες ή προβλήματα που πρέπει να προσεχθούν, απάντησε: "αυτή είναι μια γραμμή που χρησιμοποιείται κατά κόρον. Τώρα αν είναι πρόβλημα γραμμής ή θέμα ταχύτητας θα το δείξει η έρευνα που θα γίνει".

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μιντσιούδης είπε:"Το σπίτι στηρίζεται πάνω στην αμαξοστοιχία. Αυτό τα λέει όλα για τη σφοδρότητα του ατυχήματος". Ο ίδιος επισήμανε δε ότι στο σημείο βρίσκεται και ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος.

Η αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε στις 9.40 το βράδυ, στα 200 μέτρα από το Άδενδρο, περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το τρένο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του στις 16.18 το μεσημέρι από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

train


Πηγή: voria.gr

Μετέφερε 75-100 άτομα και στις 9.40 το βράδυ, υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες έπεσε πάνω σε κατοικία, την οποία και διαπέρασε.

φ3 1


Πηγή: emvolos.gr

Στο σημείο έχουν σπεύσει από τη πρώτη στιγμή συνεργεία του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και της αστυνομίας τα οποία μετέφεραν τους επιβάτες και μέλη του προσωπικού σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

φ4-1


Πηγή: emvolos.gr

Επίσης άμεσα κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός και δυο κρατικά νοσοκομεία τέθηκαν σε επιφυλακή.

φ8


Πηγή: emvolos.gr

Άμεσα αναχώρησαν από την Αθήνα με εντολή του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, προκειμένου να συντονίσουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά των επιβατών και το άνοιγμα της γραμμής η οποία έχει προσωρινά κλείσει.

φ9


Πηγή: emvolos.gr

train1


Πηγή: voria.gr

train2


Πηγή: voria.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ