ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός τώρα: 6 Ρίχτερ νότια της Μυτιλήνης

Σεισμός τώρα: 6 Ρίχτερ νότια της Μυτιλήνης

Δυνατός σεισμός ταρακούνησε πριν από λίγο την Αθήνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο εγκέλαδος χτύπησε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μυτιλήνης. Η σεισμική δόνηση κατά το Γεωδυναμικό είναι 6,1 ενώ το Ευρωμεσογειακό αναθεώρησε τα περί 6 Ρίχτερ, αρχικώς, κάνοντας πλέον λόγο για 6,3.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα.

Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, από τον ισχυρό σεισμό, έχουν σημειωθεί ζημιές στη Μυτιλήνη. Αλλού έχουν πέσει σοβάδες από τα σπίτια, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα, ενώ ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς. Ήδη, οι κάτοικοι του νησιού, αναρτούν βίντεο που αποτυπώνουν τα σημάδια του εγκέλαδου.

Live video:

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στη Χίο. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από το Βροντάδο, τον σεισμό συνόδευε μεγάλη βοή και σε αρκετές περιπτώσεις οι αρμοί στους τοίχους άνοιξαν.

Τον αρχικό σεισμό ακολούθησε μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, με την τελευταία δόνηση να είναι 2,9 Ρίχτερ.

Capture

Την ίδια στιγμή, άλλος σεισμός -διαφορετικός από αυτόν που ταρακούνησε τα ελληνικά νησιά, όπως είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας, Ευθύμης Λέκκας- γινόταν ιδιαίτερα αισθητός σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και άλλες πόλεις στα τουρκικά παράλια, προκαλώντας μεγάλο πανικό. Και αυτό διότι ξύπνησε οδυνηρές μνήμες από τα πολύνεκρα χτυπήματα του εγκέλαδου κυρίως στο τέλος της δεκαετίας του 90. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο από την Προύσα:

Στη Χίο βρίσκεται ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και πριν από λίγο έκανε το εξής tweet:

1
SEISMOS 2

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ