ΕΛΛΑΔΑ

Μία υπέροχη κίνηση: «Φάρμακα σε αναμονή» για τον πόνο του άλλου (aud)

Μία υπέροχη κίνηση: «Φάρμακα σε αναμονή» για τον πόνο του άλλου (aud)
eurokinissi

«Ξέρουμε έναν ασθενή, ο οποίος πάσχει από ένα σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, συγκεκριμένα από καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι ασφαλισμένος, όμως η συμμετοχή του στα φάρμακα είναι 100 ευρώ τον μήνα, τα οποία αδυνατεί να τα καλύψει» λέει στο CNN Greece, ο Παρασκευάς Νταβαρίνος εκπρόσωπος τύπου του ΙΝΚΑ Κορινθίας.

Ο άνδρας αυτός είναι μια από τις δεκάδες περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και την συμμετοχή τους για φάρμακα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να σταματούν την θεραπεία τους ή να αφαιρούν σκευάσματα χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, με επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία και μερικές φορές ακόμη και για την ζωή τους.

Τα περιστατικά αυτά τα οποία αυξάνονται όσο περνά ο καιρός εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ήταν η αφορμή για την δημιουργία της δράσης από το ΙΝΚΑ Κορινθίας «Φάρμακα σε αναμονή».

Πως λειτουργεί το πρόγραμμα

Όποιοι πολίτες θέλουν να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους, μπορούν να πάνε σε ένα φαρμακείο στην περιοχή της Κορινθίας που φέρει την ένδειξη «Φάρμακα σε αναμονή» και να αγοράσουν ένα σκεύασμα για κάποιον άλλο.

«Δεν συμμετέχουν όλα τα φαρμακεία της περιοχής αλλά ένας αρκετά μεγάλος αριθμός. Μέχρι στιγμής υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον 700 άτομα έχουν αγοράσει φάρμακα για άλλους και περισσότερα από 2.000 έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα» λέει ο κύριος Νταβαρίνος.

Μέσω του προγράμματος «Φάρμακα σε αναμονή» μπορεί ένας ασθενής σε ανάγκη να προμηθευτεί τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα δηλαδή αναλγητικά, σιρόπια για τον βήχα, φάρμακα για γαστρεντερικές διαταραχές, ρινικά αποσυμφορητικά μέχρι αντιβιώσεις, αντικαταθλιπτικά και καρδιολογικά σκευάσματα.

Για να προμηθευτεί κάποιος ένα φάρμακο από αυτά που είναι σε αναμονή θα πρέπει να έχει μαζί το εκκαθαριστικό της εφορίας προκειμένου ο φαρμακοποιός να μπορεί να πιστοποιήσει την δύσκολη οικονομική του κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ