ΕΛΛΑΔΑ

Θύελλα αντιδράσεων για την απαγόρευση συγκεντρώσεων στα Εξάρχεια - Τι θα κάνουν οι αντιεξουσιαστές

Θύελλα αντιδράσεων για την απαγόρευση συγκεντρώσεων στα Εξάρχεια - Τι θα κάνουν οι αντιεξουσιαστές

Μέγα πολιτικό ζήτημα έχει προκύψει μετά την απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα να απαγορεύσει ουσιαστικά τις συγκεντρώσεις στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, έχοντας ως στόχο να μην επιτρέψει στους αστυνομικούς να πραγματοποιήσουν πορεία.

Η απαγόρευση της πορείας δεν αναφέρει εάν αφορά μόνο στη συγκέντρωση των αστυνομικών ή και των αντιεξουσιαστών, που την ίδια ώρα έχουν προαναγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ως αντίποινα στη συγκέντρωση των αστυνομικών. Το σίγουρο είναι πως μένει να φανεί την Πέμπτη εάν τελικά η αστυνομία θα καταφέρει να απαγορεύσει τη συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είναι σαν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση κατ’ επέκτασιν να υιοθετεί την ύπαρξη «άβατου» στα Εξάρχεια.

thessaloniki

Πόλεμος Ανακοινώσεων

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της ζήτησε την παραίτηση Τόσκα για να ακολουθήσει ένας πόλεμος ανακοινώσεων.

Aνακοίνωση της ΝΔ: Ο κ. Τόσκας αν είχε στοιχειώδη ευθιξία σήμερα θα έπρεπε να παραιτηθεί

2297260

«Η σημερινή απόφαση απαγόρευσης της αυριανής συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ αποτελεί επισφράγιση της συνολικής αποτυχίας της Κυβέρνησης και στον τομέα της ασφάλειας.
Για πρώτη φορά με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώνεται ότι τα Εξάρχεια αποτελούν άβατο.
Η απόφαση είναι πρόκληση για την δημοκρατική ελληνική κοινωνία. Για κάθε πολίτη αυτής της χώρας που θέλει να αισθάνεται ελεύθερος και ασφαλής. Παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε αντιλήψεις αυταρχισμού.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα με σαφήνεια. Συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αστυνομικών και εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία τους.
Επισήμανε, όμως, ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την έκφραση του δικαιώματος τους από τη στιγμή που έχει ληφθεί η νόμιμη άδεια για τη διοργάνωση της συγκέντρωσης.
Ο κ. Τόσκας αν είχε στοιχειώδη ευθιξία σήμερα θα έπρεπε να παραιτηθεί.
Αλλά προφανώς ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Τσίπρα...».

2372323

Απάντηση Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Η ΝΔ υποθάλπει τεχνητές κρίσεις

«Η Νέα Δημοκρατία θέλει να κρυφτεί, αλλά πλέον δεν μπορεί. Υποθάλπει τεχνητές κρίσεις με μορφή "ανταρτοπόλεμου" προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη. Οι προσπάθειές της πέφτουν στο κενό. Η χώρα θα προχωρήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν»

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: Ο καιροσκοπισμός και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν ξεγελάνε κανέναν

Απάντηση στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας για την εκδήλωση της ΠΟΑΣΥ έδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως «η ΝΔ και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρούσαν τις προηγούμενες μέρες να πείσουν ότι δεν έχουν σχέση με την συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια. Σήμερα, και λίγα μόλις λεπτά μετά την απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής για την απαγόρευση της συγκέντρωσης, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ επιβεβαιώνει ποιος ήταν ο εμπνευστής και διοργανωτής της προβοκάτσιας».

2541266

«Αυτό το ξέραμε και δεν μας εκπλήσσει. Όμως, το να μιλά για αυταρχισμό η πολιτική δύναμη που είχε διαλύσει βιαίως δεκάδες ειρηνικές συγκεντρώσεις πολιτών, είχε χρησιμοποιήσει άσκοπα τόνους χημικών και λειτουργεί ως πλυντήριο της Χρυσής Αυγής, ξεπερνάει ακόμη και το δικό της όριο αυτοεξευτελισμού. Για να μη μιλήσουμε για την παραπομπή σε «άλλες εποχές», όταν αυτή γίνεται από το κόμμα των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη.

Η δημιουργία κλίματος τεχνητής έντασης, ο καιροσκοπισμός και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν ξεγελάνε κανέναν» αναφέρει στην απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ .

Απάντηση ΝΔ στον Ν. Τόσκα: Ο κ. Τόσκας μέσα στην απελπισία του προκαλεί την κοινή λογική

"Ο κ. Τόσκας μέσα στην απελπισία του προκαλεί την κοινή λογική", αναφέρει σε νεότερη ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει: "Η ελληνική κοινωνία δεν ανέχεται τόση ανικανότητα. Ας βρει την στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί".

Απάντηση υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην ΝΔ: Το ψέμα της ΝΔ έχει κοντά ποδάρια.

«Πρέπει επιτελούς η Νέα Δημοκρατία να πει την αλήθεια. Έφτασαν στο έσχατο σημείο της πολιτικής υποκρισίας σερνόμενοι από ακροδεξιές αντιλήψεις αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Προστασία του Πολίτη στην ΝΔ.

«Οι ένστολοι ασχολούνται με τα καθήκοντα τους με τον καλύτερο τρόπο και δεν τους ακούν.Το ψέμα της ΝΔ έχει κοντά ποδάρια. Έχουν παραιτηθεί από την κοινή λογική» αναφέρεται στην απάντηση.

Απαγόρευση της πορείας των αστυνομικών στα Εξάρχεια

Σύμφωνα με την απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, υποστράτηγου Αλκιβιάδη Ασημακόπουλου, απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε συγκεκριμένη περιοχή της Αθήνας, και ειδικότερα στα Εξάρχεια και το Κολωνάκι, όπου είχαν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις αφενός της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και αφετέρου των αναρχικών για αύριο το απόγευμα. Η απαγόρευση ισχύει από αύριο (Πέμπτη) στις 6 το πρωί , μέχρι τα μεσάνυχτα.

eksarxeia

Η απόφαση αναφέρει αναλυτικά:

Δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας, κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα εως την 24:00 ώρα της Πέμπτης 29-06-2017, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων που περικλείεται από τις οδούς: Λ. Αλεξάνδρας & Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), αριστερά Πατησίων (28ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των δυο ρευμάτων κυκλοφορίας αυτής), αριστερά Χαλκοκονδύλη, δεξιά Κάνιγγος, αριστερά Βερανζέρου, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Κανάρη, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (όλη η επιφάνεια της Πλατείας και τα εφαπτόμενα πεζοδρόμια αυτής), συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ, αριστερά Μαρασλή, δεξιά Σουηδίας, αριστερά Αναπήρων Πολέμου, δεξιά Μ. Μερκούρη, αριστερά Κόνιαρη, αριστερά Λ. Αλεξάνδρας έως τη συμβολή της με την Πατησίων (28ηςΟκτωβρίου), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής.

Η πραγματοποίηση ή η απόπειρα πραγματοποίησης συνάθροισης ή πορείας στην εν λόγω περιοχή κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο, οι δε συμμετέχοντες σε τέτοια συνάθροιση ή πορεία θα διώκονται για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 171 Π.Κ. και άλλων συναφών διατάξεων.

4096690

Πανελλήνια Ένωση Αστυνομικών: Σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση για απαγόρευση θα υπακούσουμε

Νωρίτερα, η Πανελλήνια Ένωση Αστυνομικών είχε δηλώσει ότι θα υπακούσει σε ενδεχόμενη απαγόρευση.

«Εμείς προχωράμε κανονικά την προετοιμασία μας για την συγκέντρωση που έχουμε προγραμματίσει για αύριο, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Εξαρχείων. Σε περίπτωση πάντως, που υπάρξει απόφαση για απαγόρευση της συγκέντρωσης, εμείς θα υπακούσουμε, αφού έχουμε δώσει όρκο να τηρούμε τους νόμους». Αυτή τη δήλωση έκανε, νωρίτερα, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, ενώ πρόσθεσε ότι η προγραμματισμένη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια είναι «στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου».

«Να ξεκαβαλήσουν το καλάμι»

Η απόφαση εκδόθηκε 24 ώρες πριν από την πραγμάτωση των συγκεντρώσεων.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, είχε προϊδεάσει νωρίτερα γι’ αυτήν την απόφαση όταν κάλεσε με δήλωσή του, τους αστυνομικούς «να ξεκαβαλήσουν το καλάμι» και διατύπωσε για άλλη μια φορά, την άποψή του για την πρωτοβουλία της ΠΟΑΣΥ και τα «παράγωγα» αυτής.

TOSKAS EKSO

Τόσκας: Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες

Για τον ρόλο της ΠΟΑΣΥ ο κ. Τόσκας ανέφερε: «Η ΠΟΑΣΥ, εάν διαβάσετε τις ανακοινώσεις της, ανακηρύσσει τον εαυτό της ως τον "θεματοφύλακα αρχών και αξιών της Δικαιοσύνης, της Ισότητας και της Δημοκρατίας".
Εάν καθένας αυτοανακηρύσσεται σε θεσμικό θεματοφύλακα Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας, τότε να θυμίσω ότι αυτές οι πρακτικές ξεφεύγουν από τα όρια συνδικαλιστικών οργάνων και γνωρίζετε ποιοι και πότε τις επικαλούνται. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμφανίζονται ως θεματοφύλακες και κάτι τέτοιο παραπέμπει σε άλλες εποχές τύπου "εσείς είστε το κράτος". Ο αστυνομικός είναι εργαλείο εξυπηρέτησης του κράτους και ο ρόλος του είναι να διασφαλίζει την τάξη και όχι να τη διαταράσσει».

MOLOTOF

Άβατο τα Εξάρχεια;

Ο Υπουργός είχε απαντήσει και σε ερώτηση σχετικά με την επιβεβαίωση του χαρακτηρισμού των Εξαρχείων ως άβατο σε περίπτωση απαγόρευσης της συγκέντρωσης.

«Μα αυτή είναι η επιδίωξη αυτής της συγκέντρωσης. Να απαγορευτεί και να παρουσιαστεί μετά ως επιβεβαίωση του άβατου. Εάν η ΠΟΑΣΥ ήθελε πράγματι να συμβάλει σε έναν διάλογο για τα Εξάρχεια, θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια εκδήλωση κάπου αλλού. Γνωρίζουν ότι με την επιλογή τους το πλέον πιθανό είναι ότι θα πυροδοτήσουν εντάσεις. Για κάποιον που πράγματι ενδιαφέρεται για την κοινωνική ειρήνη, δεν το κάνει. Θα έπρεπε να διευκολύνουν τις προσπάθειες που γίνονται, με την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην περιοχή και τις άλλες ενέργειες και όχι να ρίχνουν βενζίνη στη φωτιά. Δεν είναι συνδικαλιστική πρακτική αυτή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ