ΕΛΛΑΔΑ

Ζάκυνθος: 30 φωτιές σε έναν μήνα - Τα σενάρια οργανωμένου σχεδίου καταστροφής (pics&aud)

Ζάκυνθος: 30 φωτιές σε έναν μήνα - Τα σενάρια οργανωμένου σχεδίου καταστροφής (pics&aud)
eurokinissi

Τη δική της κόλαση ζει αυτό το καλοκαίρι η Ζάκυνθος. Το όμορφο νησί, έχει παραδοθεί στις φλόγες που το καίνε από άκρη σε άκρη. Ενδεικτικό είναι ότι από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουν ξεσπάσει 82 πυρκαγιές ενώ, σε ένα μήνα, από τις αρχές Αυγούστου, έχουν ξεσπάσει 30. «Η ομορφιά του νησιού έγινε στόχος εμπρηστών» καταγγέλλει στο CNN Greece o Δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς.

Κολοκοτσάς: Υπάρχει σχέδιο καταστροφής του πρασίνου

«Το νησί αποτελεί παγκόσμιο προορισμό τουριστικά, γι’ αυτό και έγινε στόχος κάποιων κυρίων που θέλουν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα αλλά δεν θα τα καταφέρουν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κολοκοτσάς.

4210490

Όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος Ζακύνθου, «Υπάρχει σχέδιο καταστροφής του πρασίνου» αφού σε ένα μήνα έχουν ξεσπάσει 30 πυρκαγιές και πολλά από τα μέτωπα ήταν ταυτόχρονα.

4210492

Η καταστροφή του φυσικού πλούτου της Ζακύνθου είναι μεγάλη με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στη Βόρεια Ζάκυνθο. Ωστόσο, όπως τονίζει ο δήμαρχος, το θετικό είναι ότι κατάφεραν να σώσουν τις ανθρώπινες περιουσίες και κυρίως δεν κινδύνεψε καμία ανθρώπινη ζωή.

4210489

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Ζακύνθου γίνονται ήδη οι ανακρίσεις.

Όπως λέει χαρακτηριστικά, προέχει η κατάσβεση των πυρκαγιών και τα αντιπλημμυρικά έργα και από εκεί και πέρα οι ανακριτικές αρχές, η πυροσβεστική υπηρεσία και η ελληνική αστυνομία θα αναλάβουν δράση.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου έχει θέσει σε επιφυλακή όλα τα δημοτικά συμβούλια για την παρακολούθηση κάθε ύποπτης κίνησης και την άμεση καταστολή της σε περίπτωση εμφάνισης πυρκαγιάς.

Σήμερα, Δευτέρα, η πυρκαγιά έχει περιοριστεί και όπως λέει ο κ. Κολοκοτσάς, όλοι ελπίζουν μέχρι το βράδυ να έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ζακύνθου όλοι οι τουρίστες του νησιού, Έλληνες και ξένοι απολαμβάνουν κανονικά τις παραλίες του νησιού.

Γαλιατσάτος: Επιμονή σε συγκεκριμένες περιοχές

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος μιλάει στο CNN Greece για τις μεγάλες φωτιές στη Ζάκυνθο. Όπως διευκρινίζει, τα μέτωπα αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα, κοντά σε δρόμους ή μονοπάτια εκεί δηλαδή όπου υπάρχει πρόσβαση, και κυρίως, υπήρξε επιμονή σε συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο, ο κ. Γαλιατσάτος τονίζει ότι θα περιμένει τα επίσημα πορίσματα. Ο Περιφερειάρχης, ευχαριστεί την Πυροσβεστική για την μάχη που έδωσε με τις φλόγες και στρέφει το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα, την αποκατάσταση των καταστροφών και την διαχείριση της κρίσης ώστε να μην πληγεί ο τουρισμός.

«Η επέκταση της πυρκαγιάς έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό και τις επόμενες ώρες θα μπορούμε να κάνουμε λόγο για την πλήρη οριοθέτησή της»
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη αυτή τη στιγμή δεν κινδυνεύουν οικισμοί ή ανθρώπινες περιουσίες «Φαίνεται πως αν δεν έχουμε κάποια άλλη εμπρηστική ενέργεια ότι θα μπορούμε να ξεκουράσουμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες έδωσαν μια πολύ μεγάλη μάχη και ταυτόχρονα να ασχοληθούμε το έργο της επόμενης ημέρας», συμπλήρωσε ο κ. Γαλιατσάτος, τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως η φωτιές είναι απόρροια εμπρηστικών ενεργειών και όχι αμέλειας.

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη αυτό που προέχει τώρα είναι η αποκατάσταση των ζημιών, η αντιμετώπιση φαινομένων κατολισθήσεων ή ερπυσμού που μπορεί να ακολουθήσουν τον χειμώνα και γενικά η καταγραφή των ζημιών σε ό,τι συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή ή το ζωικό κεφάλαιο.

Εμπρησμός;

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων έκανε λόγο για εστίες που αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα και έδωσε έμφαση στα σημεία που μπαίνουν οι φωτιές. «Πρόκειται για σημεία που είναι σχεδόν πάντα στους δρόμους ή στα μονοπάτια δηλαδή σε σημεία από όπου διέρχεται εύκολα κάποιος και φυσικά η επιμονή σε συγκεκριμένες περιοχές που καταδεικνύει μία σκοπιμότητα». Ωστόσο, όπως τονίζει ο περιφερειάρχης, πρέπει να αναλυθεί ακόμα περισσότερο και με περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να βγει ένα αξιόπιστο συμπέρασμα. Ένα συμπέρασμα που θα είναι χρήσιμο για να αξιοποιηθεί από τις τοπικές αρχές αλλά και από κράτος ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά εμπρηστικές διαδικασίες.

Ως προς τους στόχους των εμπρηστών ο Περιφερειάρχης μίλησε για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο «Όταν κάποιος ξεκινά μια τέτοια διαδικασία, μπορεί και κάποιος άλλος να επωφελείται. Δηλαδή αφενός προέχει η ιδέα της αλλαγής χρήσεων γης με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται μέχρι τώρα». Όπως διευκρίνισε ο Περιφερειάρχης, «Αν οι πληροφορίες που πάρουμε ή τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες δώσουν άλλη εικόνα, είμαστε έτοιμοι να τη δεχθούμε γιατί και εμείς αυτή τη στιγμή μόνο εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε»

Όπως τονίζει ο κ. Γαλιατσάτος, προέχει η σκέψη για σκοπιμότητα αλλαγής χρήσεων γης στην περιοχή που συνδυάζεται σε έναν βαθμό με λογικές που έχουν να κάνουν με το χτύπημα της τουριστικής οικονομίας, και φυσικά θα μπορούσε κανείς να συμπεριλάβει και τη λογική της δημιουργίας βοσκοτόπων. Αν και στην περίπτωση της Ζακύνθου αυτή η πιθανότητα είναι περιορισμένη, όπως λέει ο Περιφερειάρχης.

Κάποιες ανακρίσεις γίνονται ήδη και όπως τονίζει ο κ. Γαλιατσάτος, θα ενημερωθούν μόλις υπάρξουν αξιόπιστα συμπεράσματα. Όλες οι πληροφορίες θα αξιοποιηθούν ώστε να διαμορφωθεί το προφίλ των δραστών αλλά και οι σκοπιμότητες που τους ωθούν να λειτουργούν κατά αυτόν τον τρόπο.

Όπως ενημερώνει ο Περιφερειάρχης, οι κάτοικοι των χωριών απόψε θα κοιμηθούν στα σπίτια τους, ωστόσο, πρέπει να υπάρχει κάποια ετοιμότητα υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Οι τουρίστες συνεχίζουν κανονικά τις διακοπές τους με μικρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις. Ωστόσο, ο κ. Γαλιατσάτος τονίζει ότι αυτή η εικόνα της Ζακύνθου επηρεάζει δυνητικά κάποιους ανθρώπους που ενδεχομένως να ήθελαν να επισκεφτούν τη στιγμή την Ζάκυνθο ή να κλείσουν μελλοντικά τις διακοπές τους δημιουργώντας μια εικόνα ανασφάλειας .

Τέλος, όπως διευκρινίζει ο Περιφερειάρχης υπάρχει ήδη σχεδιασμός διαχείρισης κρίσεων και όλα αυτά θα εξελιχθούν τις επόμενες ημέρες με έναν τρόπο που θα δείξει ότι πρόκειται για μια πολιτεία που οργανωμένα αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τα αποκαθιστά άμεσα.

Καπάκης: Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό

Και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης ενίσχυσε νωρίτερα το σενάριο ότι οι πυρκαγιές στη Ζάκυνθο οφείλονται σε εμπρησμούς.

«Την ώρα που οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να ελέγξουν τις ήδη υπάρχουσες πυρκαγιές, προέκυπταν νέες εστίες και αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων... Δεν μπορεί να είναι τυχαίο όλο αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Πρακτορείο FM.

4210485
4210487

Υπενθύμισε ακόμα ότι «οι άνθρωποι που ήταν επάνω στα ελικόπτερα, εντόπισαν άτομα που προσπαθούσαν να βάλουν φωτιά σε άλλα σημεία».
«Το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά είχε αναχαιτιστεί προς τα ανατολικά, ύστερα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν το πιο δύσκολο μέτωπο, προκειμένου να μην προχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, τρεις νέες εστίες ξεπήδησαν και δημιούργησαν, στο πιο επικίνδυνο σημείο, νέο μέτωπο πυρκαγιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπάκης και πρόσθεσε: «Ακόμη και την ώρα που δινόταν η μάχη μέσα το χωριό, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια, άλλες εστίες πυρκαγιάς προέκυπταν πιο πέρα».

«Αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κάτι συνηθισμένο, είναι πρωτόγνωρο» σημείωσε ακόμα.

«Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τα πύρινα μέτωπα προσπαθώντας να τα κρατήσουν μακριά, κυρίως από τις κατοικημένες περιοχές, να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο κ. Καπάκης.

Στο νησί πάντως ειδικά κλιμάκια της δίωξης αντιμετώπισης εγκλημάτων του πυροσβεστικού σώματος και της αστυνομίας.

4210483

Στις 13 Αυγούστου το νησί καιγόταν ήδη για συνεχόμενες 48 ώρες.

Συνολικά, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, σε εξέλιξη στην Ζάκυνθο ήταν οι εξής πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν:
1. στις 11/08/2017 και περί ώρα 13:33 στην περιοχή Καταστάρι - Παναγούλα
2. στις 12/08/2017 και περί ώρα 15:35 στην περιοχή Κοιλιωμένο
3. στις 12/08/2017 και περί ώρα 23:12 στην περιοχή Ελιές Βολίμων
4. στις 12/08/2017 και περί ώρα 23:37 στην περιοχή Αστέρι Βολίμων
5. στις 13/08/2017 και περί ώρα 00:30 στην περιοχή Αλωνάκι 'Ανω Βολίμων
6. στις 13/08/2017 και περί ώρα 00:32 στην περιοχή Σκούτα 'Ανω Βολίμων
7. στις 13/08/2017 και περι ώρα 08.00 στην περιοχή Ασκός Βολίμων
8. στις 13/08/2017 και περι ώρα 08.30 στην περιοχή Αγιος Νικόλαος Βολίμων
9. στις 13/08/2017 και περι ώρα 10.15, στην περιοχή Δάφνη.

Ενώ, η πέμπτη πυρκαγιά στις Βολίμες, που εκδηλώθηκε στις 12/8, στην περιοχή Μεγαλώνι, τέθηκε υπό έλεγχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ