ΚΟΣΜΟΣ

Τρομακτικές οι ανθρώπινες απώλειες από μια ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση της Πιονγκγιάνγκ

Τρομακτικές οι ανθρώπινες απώλειες από μια ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση της Πιονγκγιάνγκ
KCNA via REUTERS

Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, μιας ενδεχόμενης πυρηνικής επίθεσης κατά της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, την ώρα που η επιθετική ρητορική, τόσο από την πλευρά της Ουάσινγκτον, όσο και από εκείνη της Πιονγκγιάνγκ με φόντο την κρίση στην κορεατική χερσόνησο κλιμακώνεται, επιχειρούν να υπολογίσουν αναλυτές.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του, απείλησαν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα προκειμένου να εμποδίσουν τη Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων. Ενδεικτική είναι η επαναλαμβανόμενη τοποθέτηση του Λευκού Οίκου τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την οποία «δεν είναι καιρός για διάλογο με τη Βόρεια Κορέα».

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την αμερικανική πλευρά, θα αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο της κλιμάκωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας και από την βορειοκορεατική πλευρά, συμπεριλαμβανομένου και του κινδύνου της χρήσης πυρηνικών όπλων κατά της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα 38North, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ανάλυση των γεγονότων που σχετίζονται με τη Βόρεια Κορέα, αν συμβεί το «αδιανόητο», όπως χαρακτηρίζει μια ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση κατά Σεούλ και Τόκιο, αυτό θα προκαλούσε το θάνατο 2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων και τον τραυματισμό 7,7 εκατομμυρίων.

Αυτό το συμπέρασμα βασίζεται στις εκτιμήσεις της ισχύος των όπλων που έχει στην κατοχή της η Πιονγγιάνγκ την παρούσα στιγμή, αναφέρει ο Michael J. Zugarek, που έγραψε την συγκεκριμένη ανάλυση. Ο αναλυτής σημειώνει πως ενδεχόμενη πυροδότηση μιας και μόνο πυραυλικής κεφαλής ισχύος 250 κιλοτόνων πάνω από Σεούλ και Τόκιο, θα επέφερε τρομακτικές απώλειες στις δύο αυτές πόλεις.

Μ. Σωτηροπούλου: Ανυπολόγιστη η καταστροφή από ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων (aud)

Η συγκεκριμένη ανάλυση συνοδεύεται και από τους χάρτες της Σεούλ και του Τόκιο, σε μια απεικόνιση των ευρύτερων περιοχών που θα πληγούν σε μια ενδεχόμενη επίθεση με την πυροδότηση μιας βόμβας 250 κιλοτόνων.

tokiomap
tokiomap

Όπως εκτιμά ο ίδιος, η Βόρεια Κορέα έχει στην κατοχή της 25 πυρηνικά όπλα. Το σύστημα πυραυλικής άμυνας THAAD που βρίσκεται εγκατεστημένο στη Νότια Κορέα θα μπορούσε να αναχαιτίσει κάποια από αυτά, ενώ την ίδια ώρα κάποια άλλα αμυντικά πυραυλικά συστήματα στην Ιαπωνία θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν παρόμοιες απειλές.

Το Τόκιο δεν διαθέτει ακόμη το Aegis Ashore, ένα επίγειο αμυντικό αντιπυραυλικό σύστημα, ωστόσο βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησής του. Πρόκειται για μια εκδοχή του Aegis Combat System, που χρησιμοποιείται ήδη από το Ναυτικό, την οποία κατασκευάζει η εταιρεία Lockheed Martin.

Ο Ζίγκφριντ Χέκερ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, εκτιμά πως το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας διαθέτει περί τις 25 κεφαλές πυραύλων, στις οποίες η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προσθέσει έξι ή επτά πυρηνικές κεφαλές τον χρόνο, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Sputnik, στο οποίο επισημαίνεται πως τα 6.800 πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ μπορούν εύκολα να πλήξουν τα 25 εκατομμύρια κατοίκων της Βόρειας Κορέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ