ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς ρίσκο για την αντιμετώπιση Β.Κορέας

ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς ρίσκο για την αντιμετώπιση Β.Κορέας
Yuri Gripas/REUTERS - KCNA via REUTERS

«Δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς ρίσκο για τις ΗΠΑ», ανέφερε ο αρχηγός του Μεικτού Στρατιωτικού Επιτελείου στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιλογές που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της Βόρειας Κορέας. «Δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος», προειδοποίησε.

«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο θα είναι τρομακτικός από κάθε έννοια της φαντασίας. Κανένας δεν αμφιβάλλει γι’ αυτό», δήλωσε ο Μίλεϊ στους δημοσιογράφους στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του Συνδέσμου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Ουάσινγκτον (AUSA).

Ταυτόχρονα, με την παραδοχή ότι μία πολεμική σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο θα είναι «τρομακτική», ο Μίλεϊ είπε ότι θα είναι επίσης απαράδεκτο ν’ αφεθεί η Βόρεια Κορέα ν’ αποκτήσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει τις ΗΠΑ. «Ο πόλεμος θα είναι τρομακτικός δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ενώ το ίδιο τρομακτικός θα είναι κι ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που θα μπορούσε να πλήξει το Λος Άντζελες ή τη Νέα Υόρκη», τόνισε ο ίδιος.

Ο στρατηγός διευκρίνισε επίσης, ότι «δεν υπάρχουν επιλογές ελεύθερες ρίσκου για τις ΗΠΑ».

«Όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχουν καλές, εύκολες κι άνευ ρίσκου επιλογές στο ζήτημα αυτό. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση. Κανένας δεν πρέπει να το υποβαθμίζει αυτό», τονίζοντας ότι τις τελικές αποφάσεις για την ανάληψη δράσης θα πρέπει να τις λάβουν οι εκλεγμένοι πολιτικοί και όχι η στρατιωτική ηγεσία. «Η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των ΗΠΑ», δήλωσε ο στρατηγός υπογραμμίζοντας ότι: «δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος», με δεδομένη την εξέλιξη του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

«Δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», τόνισε ο Μίλεϊ.

Οι δηλώσεις του στρατηγού έγιναν ώρες μετά την ανάρτηση που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ στο Twitter με την οποία, επιτέθηκε στις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις για την αποτυχία τους να επιλύσουν το πρόβλημα μέσω διαπραγματεύσεων, με την συμμετοχή της Πιονγιάνγκ. «Η χώρα μας υπήρξε ανεπιτυχής στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας κατά τα τελευταία 25 χρόνια, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να κερδίσει τίποτα. Η πολιτική αυτή δεν απέδωσε», σχολίασε καυστικά ο Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις επανέλαβε ότι η διπλωματία σε συνδυασμό με τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις θα πρέπει να παραμείνει το κεντρικό στοιχείο της αμερικανικής στρατηγικής έναντι της Βόρειας Κορέας. «Το σωστό για την ώρα είναι μία διπλωματικά προσανατολισμένη προσπάθεια υπό την επιβολή οικονομικών κυρώσεων προκειμένου η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει αυτόν τον δρόμο», είπε ο υπουργός στην εναρκτήρια ομιλία του στην AUSA.

Ωστόσο, ο Μάτις τόνισε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να προετοιμάζουν επιλογές για το ενδεχόμενο διπλωματικής αποτυχίας. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν στρατιωτικές επιλογές, τις οποίες ο πρόεδρος μας θα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει εάν αυτό χρειαστεί. Τι επιφυλάσσει το μέλλον; Ούτε εσείς, αλλά ούτε κι εγώ μπορώ να ξέρω», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΑΜ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ