ΚΟΣΜΟΣ

Oι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO

Oι ΗΠΑ αποσύρονται από την UNESCO
REUTERS/Philippe Wojazer

Oι ΗΠΑ πρόκειται να αποσυρθούν από την UNESCO, τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, με την απόφαση να είναι σε ισχύ από την 31η Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.  

«Αυτή η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία και αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών για τις αυξανόμενες καθυστερούμενες οφειλές στην UNESCO, την ανάγκη για θεμελιώδη μεταρρύθμιση στην οργάνωση και τη συνεχιζόμενη αντι-ισραηλινή προκατάληψη στην UNESCO», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να «παραμένουν εμπλεκόμενες ως κράτος παρατηρητής, προκειμένου να συμβάλλουν στις απόψεις, τις προοπτικές και την εμπειρογνωμοσύνη του οργανισμού».

Η UNESCO, από την πλευρά της, εξέφρασε τη λύπη της για την επίσημη απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τον οργανισμό.

«Αφού λάβαμε επίσημη ενημέρωση από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ως επικεφαλής της UNESCO, επιθυμώ να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τον οργανισμό», δήλωσε η Ιρίνα Μπόκοβα.

«Η καθολικότητα είναι απαραίτητη για την αποστολή της UNESCO με στόχο την οικοδόμηση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας ενώπιον του μίσους και της βίας, μέσω της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» υπογράμμισε σε ένα δελτίο τύπου η Μπόκοβα.

Οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να διακόψουν τη συμβολή τους στον προϋπολογισμό της UNESCO το 2011 ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του οργανισμού να αποδεχθεί τους Παλαιστινίους ως πλήρες μέλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ