ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Σκάνδαλο πίσω από τους εκατοντάδες νεκρούς στον σεισμό του Σεπτεμβρίου

Μεξικό: Σκάνδαλο πίσω από τους εκατοντάδες νεκρούς στον σεισμό του Σεπτεμβρίου
EPA/José Méndez

Παράπονα για την κατάσταση και την ασφάλεια πολλών εκ των κτιρίων που κατέρρευσαν στον πρόσφατο σεισμό που χτύπησε το Μεξικό, αφήνοντας πίσω του εκατοντάδες νεκρούς, είχαν κάνει χρόνια πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου κάτοικοι της πόλης του Μεξικό, γεγονός που αποκαλύπτει ένα τεράστιο σκάνδαλο που συντελείται επί χρόνια στη χώρα, με θύματα αθώους πολίτες.

Στον συγκεκριμένο σεισμό, της 19ης Σεπτεμβρίου έγιναν συντρίμμια ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές πολλά νεόκτιστα ή προσφάτως ανακαινισθέντα κτίρια, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση, δεδομένου ότι συνήθως τα παλαιότερα κτίσματα είναι πιο ευάλωτα σε τέτοια φαινόμενα.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο Guardian, για πολλά από αυτά είχαν υποβληθεί τουλάχιστον έξι χιλιάδες καταγγελίες από πολίτες, για παραβάσεις σε ό,τι αφορά την κατασκευή τους, από το 2012. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 2016, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Μεξικό, κατέθεσαν 1.271 καταγγελίες για παραβάσεις σχετικά με τις οικοδομικές ζώνες ή την χρήση γης στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα.

Περισσότερα από 44 κτίρια καταστράφηκαν στον σεισμό και πάνω από 3.000 κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση, με κατοίκους και οργανώσεις να καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν έδειξε την απαραίτητη προσοχή στην πλειοψηφία των καταγγελιών τους.

«Δεν είδα καμία κύρωση. Καθώς οι πιέσεις από τους κατοίκους αυξάνονται, η κυβέρνηση λέει πως θα επιβάλει κυρώσεις στους κατασκευαστές, αλλά δεν αυτό τελικά δεν γίνεται», λέει η Josefina MacGregor, ενώ η Maria del Rosario Acosta Olivares αναφέρει πως το κτίριο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμα που νοικιάσει, υπέστη πολλές ρωγμές από τον ισχυρό σεισμό του 2014, ενώ παρουσίασε και κλίση. Παρά τα παράπονά της στην τοπική κυβέρνηση και τις εκκλήσεις της να επιθεωρήσουν το κτίριο οι αρμόδιες υπηρεσίες, ουδείς ανταποκρίθηκε κι έτσι αποφάσισε να απευθυνθεί ακόμη πιο… ψηλά. Έτσι έκανε καταγγελία στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, η οποία σύμφωνα με το επίσημο έγγραφό της έκανε αυτοψία στο κτίριο και διαπίστωσε σημαντικές ζημιές, σημειώνοντας πως έπρεπε να αποκατασταθούν επειγόντως.

185422861


Πηγή:EPA/UME HANDOUT

Παρ’ όλα αυτά οι κάτοικοι του κτιρίου δεν ενημερώθηκαν ποτέ κι έτσι οι «επείγουσες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών» δεν έγιναν ποτέ. Στο σεισμό του Σεπτεμβρίου, το συγκεκριμένο κτίριο κατέρρευσε και στα συντρίμμια του εγκλωβίστηκε μία από τις γειτόνισσες της Acosta Olivares, το πτώμα της οποίας εντοπίστηκε μόλις στις αρχές Οκτωβρίου. Ιστορίες σαν κι αυτήν, υπάρχουν πολλές στο Μεξικό, καθώς κι άλλα κτίρια, για τα οποία είχαν προηγηθεί καταγγελίες, έγιναν ερείπια ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές στον πρόσφατο σεισμό.

Πολλά από αυτά είχαν χτιστεί μετά τον μεγάλο σεισμό που είχε ισοπεδώσει την πόλη του Μεξικό, το 1985. Σε εκείνη τη δόνηση είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές 100.000 κτίρια και η κυβέρνηση υιοθέτησε πιο αυστηρούς κανονισμούς δόμησης.

Μεξικό: Ο Εγκέκλαδος χτύπησε στην «επέτειο» του φονικού σεισμού του 1985

Το γεγονός ότι ο τελευταίος σεισμός, αν και δεν ήταν το ίδιο ισχυρός με αυτόν του 1985, εντούτοις προκάλεσε σημαντικές φθορές στα κτίρια, έχει εξοργίσει τους κατοίκους και τους ακτιβιστές, οι οποίοι θεωρούν ότι κάποιοι κατασκευαστές παρακάμπτουν τους κανονισμούς δόμησης, ενώ και οι αρμόδιες αρχές αγνοούν τις καταγγελίες των πολιτών.

«Όλο το σύστημα είναι διεφθαρμένο και η διαφθορά είναι θανατηφόρα. Έχουμε μια τοπική Αρχή που προστατεύει τους κατασκευαστές και όχι την πόλη» λέει η MacGregor.

Η δημοτική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επίβλεψη των κατασκευών, είπε στον Guardian ότι δεν έχει την εξουσιοδότηση να κυνηγήσει τους κατασκευαστές, αλλά η αρμοδιότητά της περιορίζεται στο να μεταφέρει την πληροφορία για παραβάσεις στην αρμόδια δημοτική αρχή.

185389351


Πηγή:EPA/JORGE DAN LOPEZ

«Προειδοποιούμε για κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, αλλά οι συστάσεις μας δεν είναι δεσμευτικές νομικά και οι άλλες Αρχές δεν ακούν πάντα τις συμβουλές μας», λέει από την πλευρά του ο υπεύθυνος επικοινωνίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Μόνο πέρυσι η συγκεκριμένη υπηρεσία διερεύνησε και τις 1.271 καταγγελίες πολιτών για παραβάσεις στην χρήση γης και ζωνών δόμησης και μεταβίβασε τα πορίσματά της σε δύο αρμόδιες κυβερνητικές αρχές. Ωστόσο δεν έγινε ποτέ γνωστό αν και σε πόσες από αυτές τις περιπτώσεις τιμωρήθηκαν οι κατασκευαστές.

Οι σεισμοί στην Πόλη του Μεξικού είναι συχνοί, ενώ κάποιες φορές είναι και ιδιαίτερα καταστροφικοί. Όπως εκείνος του 1985 ο οποίος ανάγκασε τους κατοίκους του κέντρου της πόλης να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές. Επιπλέον υιοθετήθηκαν και πιο αυστηροί κανόνες δόμησης, δεδομένου ότι η πόλη είναι χτισμένη πάνω στο μαλακό έδαφος μιας παλιάς λίμνης.

Όλοι οι φονικοί σεισμοί που έχουν πλήξει το Μεξικό από το 1985 μέχρι σήμερα

Μάλιστα οι πολιτικοί μηχανικοί είχαν προειδοποιήσει ότι όσο ψηλότερα είναι τα κτίρια τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για αυτά από έναν ενδεχόμενο σεισμό, ενώ είχαν εφιστήσει την προσοχή για τις μαζικές κατασκευές κτιρίων που γίνονταν, λέγοντας ότι καθιστούσαν αδύναμα τα θεμέλια των γειτονικών κτιρίων που προϋπήρχαν.

Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι κατασκευαστές φαίνεται πως αγνόησαν επιδεικτικά τους κανονισμούς και τις προειδοποιήσεις.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός κτιρίου στη γειτονιά Hipódromo Condesa, όπου οι κατασκευαστές έκαναν προσθήκη ενός ελικοδρομίου στην οροφή του εννιαόροφου κτιρίου. Οι ένοικοι διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας κάτι τέτοιο παραβίαζε τους κανονισμούς, όπως η καταγγελία τους δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα προσοχή. Το συγκεκριμένο κτίριο κατέρρευσε μερικώς στον σεισμό της 19ης Σεπτεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ