ΚΟΣΜΟΣ

Συμβολική νίκη κατά των τζιχαντιστών: Ανακατάληψη της «πλατείας των εκτελέσεων» στη Ράκα

Συμβολική νίκη κατά των τζιχαντιστών: Ανακατάληψη της «πλατείας των εκτελέσεων» στη Ράκα
REUTERS/Erik De Castro

Η «πλατεία των εκτελέσεων», όπως είναι γνωστή από την ημέρα που οι τζιχαντιστές του ISIS κατέλαβαν την πόλη της Ράκα, στη Συρία, είναι πλέον, ελεύθερη καθώς ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ κατάφερε να εκδιώξει τους τελευταίους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. 

Με την ανακατάληψη της Αλ Ναΐμ, που στα αραβικά σημαίνει «παράδεισος», αλλά οι κάτοικοι την αποκαλούσαν «κόλαση» από το 2014 -όταν είχε γίνει προπύργιο του Ντάες- πολλοί εκτιμούν πως δεν θα αργήσει η ημέρα για την πλήρη απελευθέρωση της πόλης.

2017 10 16T183341Z 229543319 RC143CD274B0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA RAQQA

REUTERS/Rodi Said

Παρόλο που οι τζιχαντιστές είχαν αποσυρθεί από την πλατεία αυτή, πριν από δύο εβδομάδες, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) δεν μπορούσαν να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους, καθώς η περιοχή ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανακατάληψη, είναι κυρίως συμβολική για τις SDF και για τους κατοίκους, αφού η πλατεία έχει συνδεθεί με τις ωμότητες που διέπραξε το αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό κράτος στην πόλη.

Οι μάχες τώρα συνεχίζονται κοντά στο στάδιο και το νοσοκομείο της Ράκα, ενώ εκτιμάται ότι έχουν απομείνει μόλις 300 τζιχαντιστές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ