Ισπανία: Αντισυνταγματικός ο νόμος για το δημοψήφισμα της Καταλονίας
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έκρινε σήμερα, Τρίτη, ότι ο νόμος που εγκρίθηκε από την καταλανική κυβέρνηση στις 6 Σεπτεμβρίου προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας τρεις εβδομάδες αργότερα είναι αντισυνταγματικός.
Το Δικαστήριο είχε αρχικά αναστείλει την ισχύ του νόμου, μέχρι να εξετάσει κατά πόσο είναι συνταγματικός. Ωστόσο οι αρχές της Καταλονίας προχώρησαν στην οργάνωση του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.
Σημειώνεται ότι την Δευτέρα Ισπανός δικαστής διέταξε να τεθούν υπό κράτηση ο Ζόρντι Κουσάρτ και ο Ζόρντι Σάντσες, οι επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC), με την κατηγορία της εξέγερσης.
Οι δύο οργανώσεις έχουν πόρους που τους επιτρέπουν να οργανώνουν μαζικές κινητοποιήσεις και η φυλάκιση των ηγετών τους υπάρχει κίνδυνος να επιτείνει κι άλλο την κρίση ανάμεσα στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη.
Η είδηση έγινε δεκτή στην Καταλονία με πολλούς πολίτες να χτυπούν κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ελεύθερος υπό δικαστική επίβλεψη ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε
21:35
Χαλάνδρι: Σε κρίσιμη κατάσταση διανομέας μετά από τροχαίο ανήμερα Χριστουγέννων
21:27
Νεκρό δίχρονο κορίτσι στον Αμαζόνιο από επίθεση πιράνχας
21:20
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους εξετάζουν οι αγρότες - Νέα πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή
21:14