ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών μετά τις φονικές πυρκαγιές

Πορτογαλία: Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών μετά τις φονικές πυρκαγιές
REUTERS/Pedro Nunes

Η υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας Κονστάντσα Ουρμπάνου ντε Σόουζα παραιτήθηκε από την θέση της μετά τον θάνατο περισσότερων από εκατό ανθρώπων στις δύο χειρότερες φυσικές καταστροφές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση.

Στην επιστολή παραίτησής της η υπουργός τονίζει ότι μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών «έκρινα ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές και προσωπικές συνθήκες που θα μου επέτρεπαν να παραμείνω στη θέση μου».

Σημειώνεται πως συνολικά 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές στη βόρεια και την κεντρική Πορτογαλία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη από την Πολιτική Προστασία.

Δύο τραυματίες υπέκυψαν στα εγκαύματά τους, ενώ άλλοι 14 παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση, διευκρίνισε η εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας. Οι επτά άνθρωποι που αγνοούνταν βρέθηκαν, όπως και ένα βρέφος που είχε συμπεριληφθεί στον απολογισμό των νεκρών τη Δευτέρα.

Από τον Ιανουάριο, πάνω από 3.500.000 στρέμματα βλάστησης έχουν καεί στην Πορτογαλία, μια έκταση που είναι τετραπλάσια σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές.

Στα μέσα Ιουνίου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά που θα είχε την πιο τραγική κατάληξη στην ιστορία της Πορτογαλίας, με 64 νεκρούς και 250 τραυματίες στην περιοχή Πεδρόγαου Γκραντ, 100 χλμ. βόρεια της Λισαβόνας.

Η χώρα από την Τρίτη βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ στις Βρυξέλλες οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυματίζουν μεσίστιες για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα των πυρκαγιών στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ