ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στοιχεία για τους εργαζόμενους στα προξενεία που συνελήφθησαν ζητούν οι ΗΠΑ

Τουρκία: Στοιχεία για τους εργαζόμενους στα προξενεία που συνελήφθησαν ζητούν οι ΗΠΑ
diplomacy.state.gov

Μια αμερικανική αποστολή έχει ζητήσει από την Τουρκία πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με τους δύο υπαλλήλους προξενείων της, η σύλληψη των οποίων έχει προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών και την αναστολή των υπηρεσιών έκδοσης βίζας.

Δύο Τούρκοι που εργάζονταν σε αμερικανικά προξενεία συνελήφθησαν φέτος: Τον Μάιο ένας διερμηνέας του αμερικανικού προξενείου στα Άδανα και πριν από δύο εβδομάδες ένας εργαζόμενος στην αμερικανική υπηρεσία καταπολέμησης των ναρκωτικών (DEA) στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης η τουρκική αστυνομία θέλει να ανακρίνει και έναν τρίτο εργαζόμενο στην Κωνσταντινούπολη. Η σύζυγός του και η κόρη του κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τις φερόμενες σχέσεις τους με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι του προσέφεραν καταφύγιο στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Το HaberTurk μετέδωσε ότι η αμερικανική αποστολή που έφτασε στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα έχει θέσει τέσσερις όρους για να επιλυθεί η κρίση με τις βίζες, μεταξύ αυτών και την παροχή πληροφοριών από τις τουρκικές αρχές για τις έρευνες που διεξάγονται εις βάρος των εργαζόμενων στα αμερικανικά προξενεία, αλλά και στοιχεία σχετικά με τον Μετίν Τοπούζ, τον εργαζόμενο στη DEA, και τον άλλο υπάλληλο του προξενείου που αναζητείται.

Ένας εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Τοπούζ ήταν σε επαφή με έναν από τους βασικούς υπόπτους για το αποτυχημένο πραξικόπημα. Τουρκικά μέσα μετέδωσαν ότι ανάλογες κατηγορίες έχουν διατυπωθεί και εις βάρος του εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στα Άδανα. Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα τόνισε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι αβάσιμες.

Η αμερικανική αποστολή δήλωσε στην Άγκυρα ότι αν οι επαφές που αυτές έγιναν κατόπιν αιτήματος του προξενείου, οι εργαζόμενοι δεν θα έπρεπε να συλληφθούν, σύμφωνα με το HaberTurk.

Ωστόσο το CNN Turk μετέδωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν θα δεχθεί όρους για την έναρξη των συζητήσεων για την επίλυση της κρίσης με τις βίζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ