ΚΟΣΜΟΣ

Στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι

Στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα για τη δολοφονία του Τζον Κένεντι
Reuters

Τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν τόσα χρόνια, γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, είναι έτοιμος να δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε γνωστό ότι θα ανοίξει τους απόρρητους φακέλους των μυστικών υπηρεσιών.

Όπως έγραψε νωρίτερα στο λογαριασμό του στο Twitter: «Με την επιφύλαξη της λήψης νέων πληροφοριών, θα επιτρέψω ως Αμερικανός πρόεδρος, το άνοιγμα του εδώ και πολλά χρόνια κλειστού και διαβαθμισμένου φακέλου JFK».

Αυτό, εν ολίγοις, σημαίνει ότι οποιοσδήποτε Αμερικανός πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία αυτά.

Ο φάκελος της δολοφονίας του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, αναμένεται να ανοιχτεί την επόμενη εβδομάδα και περιέχει περίπου 3.000 απόρρητα έγγραφα.

Ο τρόπος, η εκτέλεση, όλη η ιστορία γενικά γύρω από τη δολοφονία του Κένεντι πυροδοτεί εδώ και χρόνια θεωρίες συνομωσίας.

Ο J.F.K. έπεσε νεκρός στις 22 Νοεμβρίου του 1963 στην πλατεία Ντίλι, στο Ντάλας του Τέξας, δίπλα στην σύζυγό του Τζάκι.

Moorman photo of JFK assassination

(Φωτογραφία που τραβήχτηκε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το μοιραίο πυροβολισμό -Πηγή: Wikipedia)

Οι λεπτομέρειες όμως γύρω από την πιο πολυσυζητημένη δολοφονία του 20ου αιώνα δεν έγιναν ποτέ γνωστές. Ως υπαίτιος, συνελήφθη ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, τον οποίο δολοφόνησε κατά την μεταφορά του από τα κρατητήρια της αστυνομίας στην φυλακή, ο ακροδεξιός, ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, Τζακ Ρούμπι.

Το περιστατικό της δολοφονίας προκάλεσε κύμα θεωριών για τα κίνητρα και τους δράστες καθώς ο Όσβαλντ αρνήθηκε σθεναρά την ενοχή του.

Για την αστυνομία του Ντάλας, όμως, η οποία ήταν και η κατά νόμον αρμόδια για τη διαλεύκανση του διπλού φονικού, ο φάκελος Κένεντι έκλεισε με τη δολοφονία του Όσβαλντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ