ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Γιατί δύο περιφέρειες διεξάγουν δημοψήφισμα για αυτονομία

Ιταλία: Γιατί δύο περιφέρειες διεξάγουν δημοψήφισμα για αυτονομία
EPA/ARMANDO BABANI

Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος έχει τα μάτια του στραμμένα στην έκβαση που θα έχει η πολιτική κρίση στην Ισπανία, μετά τις εξελίξεις από το δημοψήφισμα στην Καταλονία, δύο από τις πιο πλούσιες περιφέρειες της Ιταλίας πρόκειται να διεξάγουν τα δικά τους δημοψηφίσματα.

Αυτά τα δημοψηφίσματα, ωστόσο, δεν αφορούν σε «διαζύγιο» των περιοχών αυτών από την Ιταλία. Αντιθέτως, την Κυριακή, οι περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του ΑΕΠ της χώρας, θα ζητήσουν από τους πολίτες να ψηφίσουν για μεγαλύτερη αυτονομία από τη Ρώμη.

Με πρωτοβουλία των τοπικών κυβερνήσεων, οι οποίες αποτελούν μέρος της δεξιάς Λέγκας του Βορρά -ενός κόμματος που κάποτε ευνοούσε την απόσχιση-, η ψηφοφορία αποσκοπεί στην εξασφάλιση περαιτέρω εξουσιών σχετικά με τις δαπάνες, τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.

Πέντε περιφέρειες στην Ιταλία διαθέτουν ήδη αυτόνομες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων η Σαρδηνία και η Σικελία, καθώς και ο γείτονας του Βένετο, το Friuli-Venezia.

LombradyVenetoLocator 780

Τι συμβαίνει;

Στις 22 Οκτωβρίου οι πολίτες στις βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας (που περιλαμβάνει την πόλη του Μιλάνου) και του Βένετο (που έχει πρωτεύουσα την Βενετία) θα διενεργήσουν δημοψήφισμα για να ζητήσουν μεγαλύτερη αυτονομία από τη Ρώμη.

Τα δημοψηφίσματα αποφασίστηκαν από τους δύο περιφερειακούς ηγέτες, τον Roberto Maroni της Λομβαρδίας και τον Luca Zaia του Βένετο. Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά οι τοπικοί ηγέτες πιστεύουν ότι θα τους δώσει εντολή να διαπραγματευτούν με τη Ρώμη για περαιτέρω εξουσίες.

“Στόχος μας είναι να έχουμε αρκετή δύναμη για να σπάσουμε την αντίσταση της κυβέρνησης”, δήλωσε ο Μαρόνι στο CNNi. "Θέλουμε να διαχειριστούμε την περιοχή, να διαχειριζόμαστε τις περιοχές που χειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές".

"Για εμάς, το πιο σημαντικό είναι η απόκτηση πόρων", πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλονία, το οποίο κηρύχθηκε παράνομο από την ισπανική κυβέρνηση, το ιταλικό σύνταγμα επιτρέπει τη διεξαγωγή τέτοιου είδους ψηφοφοριών.

Σε μια πρωτιά για την Ιταλία, η ψηφοφορία στη Λομβαρδία θα διεξαχθεί σε υπολογιστές tablet μέσω μιας εφαρμογής E-vote, ενώ το Βένετο θα διατηρήσει πιο παραδοσιακές μεθόδους.

MARONI

(Roberto Maroni, περιφερειακός ηγέτης της Λομβαρδίας/ Πηγή: Reuters/ ALESSANDRO GAROFALO)

Γιατί είναι σημαντικές οι ψηφοφορίες;

Οι πολιτικοί που υποστηρίζουν τα δημοψηφίσματα πιστεύουν ότι οι επιτυχημένες οικονομίες της περιοχής τους δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση φτωχότερων περιοχών στο νότιο τμήμα της Ιταλίας.

Ο Maroni θέλει να μειώσει το φορολογικό του νομοσχέδιο της Λομβαρδίας κατά τουλάχιστον 50%, υποστηρίζοντας ότι στέλνει περισσότερα από 54 δισ. ευρώ στη Ρώμη απ' ότι σε αντάλλαγμα. Στο Βένετο, ο Zaia πιστεύει ότι το έλλειμμα είναι περίπου 20 δισ. ευρώ και θέλει να αποζημιωθεί η περιφέρειά του.

Η κίνηση αυτή γίνεται καθώς η Λέγκα του Βορρά επιχειρεί να αυξήσει το μερίδιό της στις εκλογές του επόμενου έτους.

“Το να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος δεν είναι αρκετό, ανυπομονώ για την ψηφοφορία”, δήλωσε ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Matteo Salvini στην εφημερίδα Corriere Della Sera.

"Επιτέλους, μετά από 30 χρόνια, υπάρχει μια επίσημη ημερομηνία, θεσμική, αναγνωρισμένη και νόμιμη να συμπεριλάβει τους πολίτες σε αυτό το σχέδιο αυτονομίας. Οι Βενετοί και οι πολίτες της Λομβαρδίας, 15 εκατομμύρια άνθρωποι, θα μπορέσουν να εκφραστούν ζητώντας περισσότερη αυτονομία και περισσότερα χρήματα. Είναι ο θρίαμβος της ελευθερίας”.

Είναι μοτίβο;

Η ψηφοφορία έρχεται σε μια εποχή όπου τα αποσχιστικά κινήματα έχουν προσελκύσει την προσοχή.

Η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και η συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ της Καταλονίας και της Ισπανίας είναι δύο από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που διαδραματίζονται επί του παρόντος.

Υπάρχει επίσης η προοπτική ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Σκωτίας, αν και μια τέτοια κίνηση έχει χάσει τη δυναμική της το τελευταίο έτος.

Μακριά από την Ευρώπη, οι Ιρακινοί Κούρδοι ψήφισαν υπέρ της διακήρυξης της ανεξαρτησίας από το Ιράκ, ενώ υπήρξε επίσης αποσχιστική βία στο Καμερούν. Αλλά στην Ιταλία, είναι διαφορετικό.

Στη δεκαετία του '90, η Λέγκα του Βορρά προωθούσε τη δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους της Παδανίας, το οποίο θα διέσχιζε το βόρειο τμήμα της χώρας, ακολουθώντας τον ποταμό Po γύρω από τη Λομβαρδία στα δυτικά και τη Βενετία στα ανατολικά.

Τώρα, το όνειρο του κόμματος για ένα ανεξάρτητο κράτος έχει τεθεί σε αναμονή, καθώς επιδίωξη είναι η εθνική επιτυχία στις εκλογές του επόμενου έτους.

"Από νομική άποψη, δεν υπάρχει καμία αναλογία με το δημοψήφισμα του Brexit", δήλωσε ο Zaia στο μανιφέστο του κόμματός του.

“Οι στόχοι είναι ριζικά διαφορετικοί. Σε αντίθεση με το Brexit, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο. Το δημοψήφισμα του Βένετο προορίζεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο", πρόσθεσε.

Why two Italian regions are holding autonomy referendums

By James Masters and Valentina Di Donato, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ