ΚΟΣΜΟΣ

Χειρόγραφο σημείωμα του Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας δημοπρατήθηκε για ποσό ρεκόρ

Χειρόγραφο σημείωμα του Αϊνστάιν για το μυστικό της ευτυχίας δημοπρατήθηκε για ποσό ρεκόρ
Hulton Archive/Getty Images/Ideal Images

Ένα σημείωμα που είχε δώσει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν σε ένα κούριερ, στο Τόκιο και στο οποίο περιέγραφε, συνοπτικά, τη θεωρία του για το μυστικό της ευτυχίας, εμφανίστηκε μετά από 95 και χρόνια και δημοπρατήθηκε στην Ιερουσαλήμ για 1,56 εκατομμύρια δολάρια.

Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, ήδη διάσημος για τη θεωρία της σχετικότητας, είχε κάνει περιοδεία στην Ιαπωνία. Τότε είχε πληροφορηθεί ότι θα είναι υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής και η φήμη του είχε αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής κοινότητας.

Η σκηνή διαδραματίζεται στο Imperial Hotel του Τόκιο, αφηγείται ο πωλητής του πολύτιμου σημειώματος. Ενας Ιάπωνας αγγελιοφόρος φθάνει για να επιδώσει ένα μήνυμα στον Φυσικό. Κανείς δεν ξέρει εάν αρνήθηκε να πάρει φιλοδώρημα ή αν ο Αϊνστάιν δεν είχε επάνω του χρήματα, πάντως, για να μην τον αφήσει να φύγει με άδεια χέρια, του έδωσε δύο σημειώματα στα γερμανικά.

«Ίσως, εάν έχεις τύχη, αυτά τα σημειώματα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα απλό φιλοδώρημα», φέρεται να του είπε ο διάσημος φυσικός, σύμφωνα με τον πωλητή, συγγενή του Ιάπωνα αγγελιοφόρου που ζει στο Αμβούργο.

Σε ένα από τα σημειώματα, που είναι γραμμένο σε χαρτί με το λογότυπο του Imperial Hotel, γράφει: «Μία ήσυχη και σεμνή ζωή φέρνει περισσότερη χαρά από την αναζήτηση της επιτυχίας που συνεπάγεται διαρκή αναστάτωση».

Στο δεύτερο σημείωμα, που δεν έγινε γνωστό για τι ποσό δημοπρατήθηκε, σε λευκό χαρτί, αναγράφεται η φράση που αποδίδεται στον Λένιν: «Εκεί όπου υπάρχει θέληση, ανοίγει κι ένας δρόμος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ