ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ραχόι διαλύει την καταλανική Βουλή - Εκλογές την 21η Δεκεμβρίου

Ο Ραχόι διαλύει την καταλανική Βουλή - Εκλογές την 21η Δεκεμβρίου
REUTERS/Susana Vera

Τη διάλυση της Βουλής της Καταλονίας και πρόωρες εκλογές την 21η Δεκεμβρίου προκήρυξε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, μέσω διαγγέλματος.

«Είναι απαραίτητο οι πολίτες της Καταλονίας να πάρουν πίσω τη φωνή τους και να επιστρέψουν πίσω σε ένα δημοκρατικό κράτος. Πρέπει να επαναφέρουμε τη βάση, την ομαλότητα στην Καταλονία», είπε χαρακτηριστικά ο Ραχόι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον Κάρλες Πουτζντεμόν και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.

Παράλληλα, γνωστοποίησε και ότι απολύει τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας.

2017 10 27T184810Z 374728283 RC16775AF390 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Susana Vera

«Είναι τα πρώτα μέτρα που εφαρμόζουμε προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκείνοι που ήταν έως σήμερα επικεφαλής να μπορέσουν να συνεχίσουν την κλιμάκωση της ανυπακοής» υπογράμμισε ο Μαριάνο Ραχόι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που συγκλήθηκε έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η Γερουσία προκειμένου η Καταλονία να τεθεί υπό καθεστώς κηδεμονίας.

«Αποφάσισα να προκηρύξω πρόωρες, ελεύθερες εκλογές. Δεν θέλαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ποτέ, αλλά δεν πρέπει να διαρκέσει αυτή η περίοδος. Δεν έχει να κάνει με την αυτοδιοίκηση της Καταλονίας αλλά με την ομαλότητα. Πρέπει να θωρακίσουμε το νόμο και να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των Ισπανών», συνέχισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε πως:

Πιστεύουμε ότι επείγει να ακούσουμε τους πολίτες της Καταλονίας, όλους ανεξαιρέτως, ώστε να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους και κανείς να μην μπορεί να ενεργεί εκτός του νόμου για λογαριασμό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ