ΚΟΣΜΟΣ

Αναβρασμός στο Βέλγιο από τη φημολογούμενη άφιξη Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες

Αναβρασμός στο Βέλγιο από τη φημολογούμενη άφιξη Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες
REUTERS

Αναβρασμός επικρατεί στο Βέλγιο έπειτα από τις φήμες που κυκλοφορούν ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου ενδέχεται να ζητήσει άσυλο, αλλά και από τη δήλωση του Βέλγου υφυπουργού για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης και μέλους του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος Ν-VA, Τεό Φράνκεν, ότι οι Καταλονοί και ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι καλοδεχούμενοι στο Βέλγιο σε περίπτωση που ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Για μείζον διπλωματικό θέμα και για «άστοχες» και «ανεύθυνες» δηλώσεις κάνει λόγο ο βελγικός τύπος.

Πληροφορίες που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται επισήμως θέλουν τον πρόεδρο της κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν να βρίσκεται στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος και από άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και να συναντάται με πολιτικά στελέχη της ολλανδόφωνης περιοχής του Βελγίου, της Φλάνδρας. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία, ανεπισήμως ωστόσο λέγεται πως οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου που βρίσκεται στην αντιπολίτευση κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Σαρλ Μισέλ να δώσει διευκρινίσεις, χωρίς προς το παρόν αυτό να έχει συμβεί.

Η σχετική πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν ούτε από την ομοσπονδιακή βελγική κυβέρνηση αλλά ούτε και από την κυβέρνηση της Φλάνδρας, αναφέρει η εφημερίδα De Morgen στη διαδικτυακή της έκδοση. Το σχετικό δημοσίευμα θέλει τον Πουτζντεμόν να συνοδεύεται και από άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν παρόμοιες κατηγορίες. Οργανωτής της επίσκεψης του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο φέρεται ο πρώην εκπρόσωπος του επιτρόπου και αντιπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ, Αμαντέου Αλταφάι ο οποίος επίσης παύθηκε από τα καθήκοντά του ( σ.σ. ο Αλταφάι ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις όταν αρμόδιος Επίτροπος ήταν ο Ισπανός Χοακίν Αλμούνια).

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η θρυλούμενη άφιξη του Καταλανού ηγέτη στις Βρυξέλλες θα δημιουργήσει τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στο Βέλγο πρωθυπουργό Σάρλ Mισέλ, ιδίως μάλιστα εάν αποδειχτεί ότι στις συναντήσεις που θα έχει ο Πουτζντεμόν στην βελγική πρωτεύουσα με δικηγόρους και Φλαμανδούς πολιτικούς, συμμετέχουν και υπουργοί της κυβέρνησής του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τη στιγμή αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρωθυπουργό Σ. Μισέλ και υπουργούς της κυβέρνησής του που είναι μέλη του N-VA.

Καταλονία: Απαγγελία κατηγοριών κατά των αυτονομιστών για εξέγερση ζητά ο εισαγγελέας της Ισπανίας

catalonia

Πηγή: Reuters

Την πληροφορία περί επικείμενης άφιξης του Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει και η ολλανδόφωνη εφημερίδα De Standaard σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Καθ' οδόν προς τις Βρυξέλλες ο Καταλανός ηγέτης», σημειώνοντας ότι ο Πουτζντεμόν μπορεί και να βρίσκεται ήδη στη βελγική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Καταλανός ηγέτης έρχεται στις Βρυξέλλες συνοδευόμενος από μέλη της έκπτωτης κυβέρνησής του προκειμένου να συναντήσει Φλαμανδούς ηγέτες.

Σύμφωνα με τη "De Standaard", η δήλωση του Τ. Φράνκεν έχει προκαλέσει μείζον διπλωματικό θέμα. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ παίρνει σαφείς αποστάσεις καλώντας τον Τ. Φράνκεν «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά», τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κρις Πίτερς να χαρακτηρίζει τη δήλωση «άστοχη, από τη στιγμή που δεν έχει καν τεθεί ένα παρόμοιο θέμα» και άλλους υπουργούς να την αποδοκιμάζουν ευθέως. Εκτιμάται πάντως ότι η δήλωση αυτή "κλείνει το μάτι" στο φλαμανδικό εκλογικό ακροατήριο, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την απροθυμία της βελγικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Από την πλευρά της, η φλαμανδόφωνη "De Tijd" θεωρεί πως είναι εκτός ατζέντας για τη βελγική κυβέρνηση η αναγνώριση της Καταλονίας, ωστόσο επισημαίνεται ότι για μια ακόμα φορά ο Βέλγος πρωθυπουργός Σ. Μισέλ, επέλεξε να μη συνταχθεί με τις θέσεις της Μαδρίτης. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται πως σε μήνυμά του ο Βέλγος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μια πολιτική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με το διάλογο. Τασσόμαστε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης με σεβασμό στην εθνική αλλά και τη διεθνή (έννομη) τάξη». Η De Tijd σχολιάζει πως με τη θέση του αυτή ο Μισέλ διαχωρίζει εκ νέου τη θέση του από αυτή των Ευρωπαίων ομολόγων του, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να προκαλέσει εκ νέου την οργή της Μαδρίτης. Το μήνυμα του Σ. Μισέλ έγινε ευνοϊκά δεκτό από τον Καταλανό ομόλογό του Κ. Πουτζντεμόν, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι «ο διάλογος είναι η γραμμή που ο ίδιος πάντοτε ακολούθησε και θα συνεχίσει να ακολουθεί». Η De Tijd επισημαίνει ότι το N-VA δείχνει ικανοποιημένο με τις απόψεις που εξέφρασε ο Σαρλ Μισέλ, με το κόμμα να μην επιθυμεί προς το παρόν να τοποθετηθεί επί του ακανθώδους θέματος της αναγνώρισης της καταλανικής ανεξαρτησίας, με το σκεπτικό ότι προς το παρόν δεν έχει τεθεί επί τάπητος.

Από την πλευρά της, η γαλλόφωνη "Le Soir" επισημαίνει ότι η δήλωση του Τ. Φράνκεν, προς τους Καταλανούς αυτονομιστές ότι «μία ενδεχόμενη παροχή προστασίας από το Βέλγιο είναι δυνατή, αν αναλογιστεί κανείς τη σημερινή κατάσταση», προκάλεσε την αντίδραση όχι μόνο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, αλλά και του πρωθυπουργού του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ζήτησε από τον Φράνκεν «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά». Η Soir επικρίνει έντονα τη στάση του Τ. Φράνκεν, την οποία χαρακτηρίζει «ανόητη» λόγω του ότι εξέθεσε το Βέλγιο στη διεθνή σκηνή. Η εφημερίδα σχολιάζει επίσης ότι ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ είναι ο αρμόδιος για την έκφραση της εθνικής θέσης σε αυτό το ζήτημα και όχι ο Τ. Φράνκεν, ενώ υπογραμμίζει και την ακατάλληλη χρονική συγκυρία για τη δήλωση του τελευταίου.

Εξάλλου, σχετικά με τη στάση του Τ. Φράνκεν, η γαλλόφωνη "La Libre Belgique", στο κεντρικό της πρωτοσέλιδό της, επισημαίνει πως προκαλεί εκ νέου εντάσεις μεταξύ Μαδρίτης και Βρυξελλών. Η εφημερίδα σχολιάζει πως ο Τ. Φράνκεν προσπαθεί να καθησυχάσει τους ευαίσθητους σε ζητήματα αυτοδιάθεσης Φλαμανδούς πως το Βέλγιο θα επιδείξει αλληλεγγύη προς τους αυτονομιστές Καταλανούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ