ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Δεν υπάρχει απόδειξη για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές των ΗΠΑ

Λαβρόφ: Δεν υπάρχει απόδειξη για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές των ΗΠΑ
REUTERS/Maxim Shemetov

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις περί ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ μετά τις απαγγελίες κατηγοριών, στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ σε βάρος τριών πρώην συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την προεκλογική του εκστρατεία. 

«Κατηγορούμαστε ότι παρεμβαίνουμε όχι μόνο στις αμερικανικές εκλογές αλλά και σε εκείνες άλλων χωρών χωρίς ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένως διαψεύσει ότι επιχείρησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το 2016.

Τη Δευτέρα, ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής του εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ και ένας άλλος πρώην συνεργάτης του, ο Ρικ Γκέιτς, εμφανίστηκαν ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον και δήλωσαν αθώοι στις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν.

Οι 12 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι: συνωμοσία εναντίον των ΗΠΑ, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη δήλωση στις αρμόδιες αρχές πράκτορα ξένου εντολέα, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις FARA (Foreign Agents Registration Act), ψευδείς δηλώσεις και επτά κατηγορίες για μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

Οι εταιρείες-κολοσσοί της τεχνολογίας Google, Facebook και Twitter αναμένεται να καταθέσουν στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ότι τα δίκτυα χρησιμοποιήθηκαν από τη Ρωσία για να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη χρονιά περισσότερο από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα, μετέδωσαν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Σε συνάντηση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων, ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι «απρόβλεπτες κάποιες φορές ενέργειες της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης έχουν προκαλέσει σοβαρούς φόβους».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις απειλές για την επίλυση της κορεατικής κρίσης με τη χρήση βίας καθώς και στην άρνηση του Τραμπ να επικυρώσει τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ