ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Σαμπτσάκ στο επίκεντρο των δημοσκοπήσεων

Ρωσία: Η Σαμπτσάκ στο επίκεντρο των δημοσκοπήσεων
Instagram

Η προεκλογική εκστρατεία για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Ρωσία, δεν έχει ξεκινήσει επίσημα, αλλά ξεκίνησαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, που επικεντρώνονται προς το παρόν στο πρόσωπο της γνωστής δημοσιογράφου Ξένια Σαμπτσάκ, που αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές αυτές.

Πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο VCIOM (Ρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης) στο διάστημα 21-22 Οκτωβρίου σε δείγμα 1200 ατόμων έδειξε ότι το 98% των Ρώσων γνωρίζουν την Σαμπτσάκ, ενώ προτίθεται να την ψηφίσει το 8%. Μια άλλη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Levada-Centr στο διάστημα 20-24 Οκτωβρίου σε δείγμα 1600 ατόμων, έδειξε ότι το 9% των Ρώσων θα την ψήφιζαν στις επικείμενες εκλογές, περιλαμβανομένων μεταξύ αυτών και υποστηρικτών του προέδρου Πούτιν. Ωστόσο σύμφωνα με το Levada-Centr η δημοτικότητα της Σαμπτσάκ στο εκλογικό σώμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, που δεν υπερβαίνουν το 1%.

Σύμφωνα πάντως με την δημοσκόπηση του VCIOM το 57% των Ρώσων βλέπει αρνητικά την απόφαση της να θέσει υποψηφιότητα, ενώ το 69% δεν βλέπει να έχει καμία πολιτική προοπτική. Επίσης το 57% θεωρεί ότι ο πραγματικό σκοπός της είναι η αυτοπροβολή της, το 11% να συγκεντρώσει ποσά από τους χορηγούς και τους φίλους της και το 10% πιστεύει ότι θέλει να μεταφέρει τις θέσεις της στην κοινή γνώμη.

Γενικά η δημοσκόπηση αυτή αναφέρεται και στα συναισθήματα που η ίδια προκαλεί με την απόφαση της. Θετικά την αντιμετωπίζει το 20% και αρνητικά το 64%. Ως προς τα συναισθήματα που προκαλεί η ίδια με την συμπεριφορά της , το 35% απάντα ότι προκαλεί αδιαφορία, το 27% δυσπιστία, το 23% αντιπάθεια ενώ μόνο το 10% έδειξε να την συμπαθεί.

Επίσης ένα ποσοστό 10% δεν του αρέσει επειδή βρίζει, ένα 8% ενοχλείται επειδή θέλει να χώνεται παντού, ενώ το 5% δήλωσε ότι τους αρέσει η ευθύτητα της, η αμεσότητα της, η ελκυστική εμφάνιση της και το μυαλό της.

Πηγή: vedomosti, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ