ΚΟΣΜΟΣ

Προφυλάκιση των ηγετών της Καταλονίας ζητά ο εισαγγελέας

Προφυλάκιση των ηγετών της Καταλονίας ζητά ο εισαγγελέας
REUTERS/Susana Vera

Την προφυλάκιση των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας της Καταλονίας, ζήτησε την Πέμπτη ο γενικός εισαγγελέας.

Μάλιστα εισηγείται η προφυλάκιση να διαρκέσει όσο και η σχετική έρευνα που διεξάγεται.

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία. Πέντε από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο, δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο και η Ισπανία ενδέχεται να εκδώσει σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Τα μέλη της αυτονομιστικής ηγεσίας της Καταλονίας βρέθηκαν την Πέμπτη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας για την πιθανή απαγγελία κατηγοριών για στάση και αποσχιστική δράση, ωστόσο η ακρόασή τους αναβλήθηκε για τις 9 Νοεμβρίου.

Έξι βουλευτές και μέλη των υπηρεσιών του καταλανικού κοινοβουλίου, ανάμεσά τους και η πρόεδρος Κάρμε Φορκαντέλ, παρουσιάσθηκαν σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου στη Μαδρίτη κατόπιν κλητεύσεώς τους στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που ξεκίνησε μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις 27 Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ