ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ο πρόεδρος κερδίζει χρόνο μη αποδεχόμενος την παραίτηση Χαρίρι

Λίβανος: Ο πρόεδρος κερδίζει χρόνο μη αποδεχόμενος την παραίτηση Χαρίρι
Dalati Nohra/Handout via Reuters/ File Photo

Μπορεί ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ αλ-Χαρίρι να υπέβαλλε την παραίτησή του, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει αποφασίσει αν θα την κάνει δεκτή ή όχι. 

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν αμφιταλαντεύεται για το αν θα κάνει δεκτή την παραίτηση Χαρίρι, έως ότου ο τελευταίος επιστρέψει στη χώρα για να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του.

Ο Χαρίρι μετέβη την Παρασκευή στη Σαουδική Αραβία και χθες ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του, από άγνωστη τοποθεσία, επικαλούμενος κυρίως φόβους για τη ζωή του.

«Ζούμε σε ένα κλίμα παρεμφερές με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε πριν από την δολοφονία του μάρτυρα Ραφίκ αλ-Χαρίρι. Έχω αντιληφθεί το κρυφό σχέδιο κατά της ζωής μου», είπε αναφερόμενος και τον πατέρα του, στη βιντεοσκοπημένη ανακοίνωση της παραίτησής του, που μεταδόθηκε από το Ριάντ.

Άσκησε κριτική εναντίον του Ιράν και του συμμάχου του στον Λίβανο, της οργάνωσης Χεζμπολάχ, για τον ρόλο τους στην χώρα του και σε άλλες αραβικές χώρες.

Με την άρνησή του να αποδεχτεί άμεσα την παραίτηση, ο Λιβανέζος πρόεδρος φαίνεται να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για διαβουλεύσεις σχετικά με το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό.

Ο στρατός δεν διαπίστωσε την ύπαρξη κάποιου σχεδίου δολοφονίας

Την ίδια ώρα, ο λιβανέζικος στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν διαπίστωσε την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα, μια μέρα μετά την αναφορά από τον πρωθυπουργό Σαάντ αλ Χαρίρι σχεδίου κατά της ζωής του κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι οι πληροφορίες που διαθέτει πέραν των συνεχιζόμενων συλλήψεων και ερευνών δεν αποκάλυψαν "την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας στη χώρα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ