ΚΟΣΜΟΣ

Η Μέρκελ πάει με δώρα στον Ερντογάν

Η Μέρκελ πάει με δώρα στον Ερντογάν
Ερντογάν και Μέρκελ σε παλιότερη συνάντησή τους Reuters

Δείγμα των προθέσεών της, ενόψει του σημερινού ταξιδιού της στη Κωνσταντινούπολη, δίνει η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό Τύπο.

Σε συνέντευξή της στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνει την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων της ΕΕ και τάχθηκε υπέρ του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας προέλευσης».

Επιπλέον, η γερμανίδα Καγκελάριος σημειώνει ότι: “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται πολύ εντατικά με την Τουρκία, με στόχο να επιτευχθεί μια “ισορροπία συμφερόντων” και τόνισε ότι χρειάζεται καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η κ.Μέρκελ υποστηρίζει ότι η σημερινή της επίσκεψη αποσκοπεί να δώσει ώθηση στις συνομιλίες της Ε.Ε με την Τουρκία. «Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία συμφερόντων. Δικό μας συμφέρον είναι να βάλουμε σε καλύτερη τάξη και να ελέγξουμε τη ροή των προσφύγων, το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λάβει ελάφρυνση του βάρους της», προσθέτει.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι συζητήσεις για τη βίζα συνδέονταν πάντα με τη συμφωνία επανεισδοχής. «Στο θέμα της βίζας υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα, ενώ άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο», σημειώνει για να προσθέσει, πάντως, ότι είναι πολύ πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Τουρκία το στάτους της «ασφαλούς χώρας προέλευσης». «Είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και, ως τέτοια, η μόνη η οποία δεν έχει αυτό το στάτους. Βεβαίως εξακολουθεί να μας προκαλεί ανησυχία το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η κατάσταση των Κούρδων, παραταύτα θα το θεωρούσα λάθος να αρνηθούμε επί της αρχής στην Τουρκία αυτό το στάτους», καταλήγει.

Η επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου στην Τουρκία, γίνεται μόλις είκοσι μέρες πριν την κρίσιμη εκλογική μάχη στη χώρα και μόλις μια εβδομάδα μετά τη δολοφονική επίθεση στην Άγκυρα όπου σκοτώθηκαν εκατό άτομα. Επιπλέον, γίνεται μετά από μία βδομάδα έντονων διαβουλεύσεων εντός Ε.Ε. για το προσφυγικό ζήτημα και ενώ η Γερμανία, φέρεται να έθεσε ζήτημα κοινών περιπολιών Ελλάδας- Τουρκίας στο Αιγαίο, κάτι που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ