ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία σε Γερμανία: Το ευρωπαϊκό status quo δεν αποτελεί επιλογή

Γαλλία σε Γερμανία: Το ευρωπαϊκό status quo δεν αποτελεί επιλογή
REUTERS/Charles Platiau

Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ένωση ή να επιστρέψει σε ηττοπαθείς εθνικιστικές λύσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το Βερολίνο σήμερα, ρίχνοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο «το γάντι» στη Γερμανία.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του από τις γερμανικές εκλογές, ο Μπρουνό Λεμέρ έδειξε ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εννοεί κάθε λέξη από το προτεινόμενο σχέδιό του για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι γερμανικές εκλογές υποχρέωσαν την Άγκελα Μέρκελ να μπει σε μια διαδικασία δύσκολων συνομιλιών με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) οι οποίοι απορρίπτουν το κάλεσμα Μακρόν για ένα άλμα προς τα εμπρός για την πλήρη ενοποίηση της Ευρωζώνης.

«Έχουμε την ιστορική ευθύνη να προσπεράσουμε τις διαφορές μας και να φτάσουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Λεμέρ, παρομοιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση της ευρωζώνης με το να βρίσκεται κάποιος στη μέση ενός ορμητικού χειμάρρου όπου τα ρεύματα είναι επικίνδυνα: «Μπορούμε να επιστρέψουμε στις όχθες των εθνών, μόνοι, απομονωμένοι και να πούμε πως είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε ή μπορούμε να πούμε ‘τώρα είναι η ώρα’ και να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε ιστορική ευθύνη να κάνουμε ένα βήμα μπροστά προς την ενοποίηση της ευρωζώνης», δήλωσε ο Λεμέρ. Το υπάρχον καθεστώς, πρόσθεσε, δεν αποτελεί επιλογή.

O Μακρόν στην Αθήνα για μπίζνες με φόντο την Πνύκα

Έπειτα από την ομιλία του, ο Λεμέρ συναντήθηκε με τον επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, Πέτερ Άλτμαϊερ, αλλά και τον επικεφαλής των Γερμανών Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ, που συμμετέχουν επίσης στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Λεμέρ μετά τη συνάντησή του με τον Λίντνερ, δήλωσε αισιόδοξος ότι οι διαφορές για την πορεία της ευρωζώνης, θα ξεπεραστούν ενώ πρόσθεσε πως η συνάντηση έγινε «σε καλό κλίμα» λέγοντας πως ο ίδιος αποκόμισε την εντύπωση ότι ο Λίντνερ «ξέρει καλά τις ευθύνες του».

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι θα πιέσει για τη δημιουργία γαλλο-γερμανικών ομάδων εργασίας που θα εργάζονται σε "εβδομαδιαία ή και καθημερινή βάση" για να επιτύχουν συμβιβασμούς σε μια σειρά ευρωπαϊκών θεμάτων.

Περιγράφοντας την ΕΕ ως την κορυφαία οικονομική δύναμη στον κόσμο, παρότρυνε το μπλοκ να ενωθεί στην προσπάθειά του να υπερκεράσει δυνάμεις όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες που, όπως είπε, είναι αποφασισμένες να διαμορφώσουν τον κόσμο σύμφωνα με τα εθνικά τους συμφέροντα.

Οι Γερμανοί πολιτικοί τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στη δέσμευση Μακρόν περί «μιας Ευρώπης που προστατεύει», φοβούμενοι την επιστροφή στον παλαιό γαλλικό προστατευτισμό.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αμφιβολίες, ο Λεμέρ ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε προστατευτιστές».

Ωστόσο, όπως είπε, η Ευρώπη δεν πρέπει πλέον να είναι «αφελής» ενόψει οικονομικών προκλήσεων από το εξωτερικό, κατηγορώντας τους Κινέζους ότι επιχειρούν να «σκοτώσουν» την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακών πάνελ και τους Αμερικανούς ότι χρησιμοποιούν τις κυρώσεις ώστε να διαμορφώσουν τους εμπορικούς κανόνες προς όφελός τους.

Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να φοβάται τη δική της σκιά», δήλωσε ο Λεμέρ. «Ο καθένας μόνος του δεν είμαστε τίποτε, αλλά όλοι μαζί είμαστε τα πάντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ