ΚΟΣΜΟΣ

Σι Τζινπίνγκ: Επιτυχής και ιστορική η συνάντηση με τον Τραμπ

Σι Τζινπίνγκ: Επιτυχής και ιστορική η συνάντηση με τον Τραμπ
REUTERS/Jonathan Ernst

«Επιτυχή και ιστορική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομολογό του, Ντόναλντ Τραμπ στο Πεκίνο.

Ο κινέζος πρόεδρος τόνισε πως οι συζητήσεις τους «προσανατολίστηκαν προς την κατεύθυνση κατάρτισης ενός σχεδίου για την μελλοντική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Παράλληλα, ο κινέζος πρόεδρος δήλωσε ότι οι σχέσεις της Κίνας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε «σ’ ένα νέο ιστορικό σημείο αρχής».

«Η Κίνα επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ με αμοιβαίο σεβασμό, υπό την κοινή ωφέλεια κι ανταποδοτικότητα, δίνοντας έμφαση στην συνεργασία και υπό την διαχείριση και των έλεγχο των διαφορών».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από πλευράς του ζήτησε από την Κίνα μεγαλύτερη δράση στο θέμα της προκλητικότητας της Βόρειας Κορέας, καλώντας παράλληλα και την Ρωσία να αναλάβει δράση, ενώ άφησε αιχμές για την ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές της χώρας του με την Κίνα, την οποία χαρακτήρισε άδικη.

2017 11 09T062522Z 1296510021 RC1EC80B30F0 RTRMADP 3 TRUMP ASIA CHINA

REUTERS/Jonathan Ernst

Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «δεν μέμφεται» το Πεκίνο επειδή έχει εμπορικό πλεόνασμα.

Πρόσθεσε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες οι διμερείς εμπορικές σχέσεις να γίνουν πιο δίκαιες, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τραμπ συνήφθησαν εμπορικές συμφωνίες ύψους 253,4 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για μια κοινή επένδυση ύψους 43 δισεκ. δολαρίων στην Αλάσκα με σκοπό την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ